Головна Новини Вся правда про ремонт дамби тернопільського ставу

Вся правда про ремонт дамби тернопільського ставу

30 червня у Тернополі приступили до ремонту дамби тернопільського Ставу. Тому рух на дамбі будуть частково перекритивати приблизно на місяць.. На скільки затягнеться ремонт і чи вистарчає грошей для проведення робіт, розповів міський голова Тернополя Сергій Надал.

Ремонт дамби проведуть у два етапи

Найперше, міський голова Тернополя заспокоїв усіх тернополян та гостей міста, що дамбу не будуть перекривати повністю.

«Дамба Тернопільського ставу є транспортною артерією, яка з’єднує мікрорайони «Дружба», Пронятин та Кутківці з центральною часиною міста. Її повне закриття може спричинити транспортний колапс міста. Тому було прийнято рішення провести ремонт у два етапи, щоб повністю не перекривати рух», – пояснює міський голова Тернополя.

Більше того, до проведення робіт у два етапи також підштовхує вкрай запущений стан гідротехнічних споруд дамби.

«Треба чітко усвідомлювати, що гідротехнічні споруди дамби не ремонтувалися близько 60 років. На сьогодні немає конкретної проектної документації, яка дозволяє зрозуміти, на яких опорах стоїть дамба. Також треба ремонтувати гідротехнічні споруди, які вважаються ще польськими, через які вода подається зі Ставу до парку Топільче. Найперше треба дослідити і якісно відремонтувати всі гідротехнічні споруди, щоб не дай Бог не сталася екологічна катастрофа», – пояснив міський голова.

«Таким чином, перший етап ремонтних робіт буде полягати у дослідженні та ремонті всіх гідротехнічних споруд. На цьому етапі відбуватиметься проїзд самої проїжджої частини дамби. Також триває узгодження проекту капітального ремонту частини вулиці Руської від Надставної церкви і до дамби, який має здійснюватися на умовах співфінансування між бюджетом міста та області. На другому етапі вже буде відбуватися ремонт самої дамби, яка, окрім проїжджої частини, ще виконує функцію стіни-опори Тернопільського Ставу», – підсумував Сергій Надал.

Скільки коштує ремонт дамби і хто буде платити

Зі самого початку ремонт дамби мав йти на умовах співфінансування Києва та Тернополя, однак кошти зі столиці прийшли в рази менші, від тих які очікували.

«Весь проект з ремонту дамби коштуватиме приблизно 28 мільйонів гривень. Державний фонд регіонального розвитку мав виділити місту приблизно 15 мільйонів гривень. Решту коштів передбачалося виділити з міського бюджету. Однак, станом на сьогодні Фонд регіонального розвитку виділив лише 5 мільйонів гривень. Щоб не відкладати ремонт у «довгий ящик» міська рада вирішила все таки почати перший етап ремонту дамби з наявним фінансуванням. Якщо Київ виділить Тернополю решту передбачених коштів, два етапи ремонту дамби будуть завершені вже цього року. Якщо ж мерія Тернополя буде змушена акумулювати лише власні кошти, повний ремонт дамби буде завершений за два роки», – продовжує пояснювати ситуацію Сергій Надал.