Головна Новини Вся правда про «Карту тернополянина»: збереження пільг та доступної вартості проїзду

Вся правда про «Карту тернополянина»: збереження пільг та доступної вартості проїзду

Від 2 січня в Тернополі розпочав діяти диференційований тариф на проїзд у міському транспорті. Це пов’язано із новими вимогами законодавства запровадити електронну систему оплати за проїзд. Відтак власники персоніфікованої «Карти тернополянина» та ті, хто придбав звичайний  електронний проїзний – платять по 3 грн в тролейбусах та автобусах, по 4 грн – у маршрутних таксі. Оплата готівкою коштує на 1 грн дорожче. Пільговики, які мають «Карту тернополянина», продовжують їздити безкоштовно в рамках тих норм, що діяли і раніше. Перші дні «електронного проїзду» викликали у пасажирів певну кількість запитань, але на основні із них в міській раді Тернополя оперативно відреагували та дали відповіді.

Для тернополян жодна пільга не буде обмежена
Запровадження «Карти тернополянина» залишає в силі усі попередні пільги для соціальних категорій тернополян. Усі тернопільські пільговики в комунальному транспорті (тролейбуси, автобуси – ред.) їздять безкоштовно та незалежно від кількості таких осіб в салоні. Це стосується пенсіонерів, людей з інвалідністю, осіб, що супроводжують дітей з інвалідністю, дітей-сиріт, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, учасників бойових дій, ветеранів та решти пільговиків. Нагадаємо, що для них витрати на виготовлення «Карти тернополянина» покриває міська рада. Поповнювати пільгову «Карту тернополянина» не потрібно. Детальний перелік соціальних категорій, яким «Карта тернополянина» оформляється безкоштовно можна знайти на сайті https://fayna-karta.te.ua у розділі «Файна карта. Пільгова» або дізнатися у Центрі соціального обслуговування населення (м.Тернопіль, вул.Лисенка, 8). Для школярів та студентів з «Картою тернополянина» проїзд у тролейбусі – 2 грн. Важливо пам’ятати при цьому, що їхня картка повинна бути поповнена.

У той же час у маршрутних таксі, які являються приватними перевізниками, як і раніше, продовжує діяти принцип одночасного перебування в салоні не більше трьох пільговиків. Тобто, наприклад, пенсіонер, якщо він заходить третім, то пред’являє водію пільгову «Карту тернополянина» і їде безкоштовно.

Без обмежень по кількості одночасного перебування осіб в салоні у маршрутках їздять ліквідатори аварії на ЧАЕС 1-2 категорії. Тобто, навіть якщо в маршрутці уже є три пільговики, вони все одно мають право їхати безкоштовно. Цим особам треба мати «Карту тернополянина» – пільгову, плюс пред’явити своє посвідчення. 

Крім того, міською радою досягнуто домовленості з перевізниками міста щодо перевезення учасників бойових дій (незалежно від місця реєстрації) безкоштовно та в необмеженій кількості в громадському транспорті Тернополя при наявності посвідчення УБД встановленого взірця. Таким чином, для пільгового проїзду учасникам бойових дій не є обов’язковим пред’являти у транспорті «Карту тернополянина».

Школярі в навчальний період у маршрутках їздять за 50% вартості, тобто валідатор має зчитати з їхньої карти 2 грн. Цю пільгу для учнів перевізники встановлюють самостійно, тому вона і діє лише у період навчання. У час канікул – вартість проїзду з учнівською картою – по 4 грн. Студенти в маршрутках оплачують по «Карті тернополянина» – 4 грн, готівкою – по 5 грн.

Тернопіль готовий видати «Карти тернополянина» іногороднім
Збільшення вартості проїзду в міському транспорті є економічною вимогою часу. Але дбаючи про інтереси власної громади, міська рада Тернополя запровадила соціальну «Карту тернополянина», яка дає можливість жителям міста платити за проїзд дешевше. Відтак із впровадженням електронної системи оплати за проїзд (який є вимогою уряду – ред.) жителі інших громад – сіл та міст, що свого часу відмовилися приєднатися до Тернопільської громади, відчули незручність, й подекуди вважають це несправедливим. Проте, гарячкувати не слід, бо цю ситуацію легко врегулювати.

Слід нагадати, що будь які пільги чи знижки на проїзд в міському транспорті з 2017 року покриваються виключно з бюджету цього ж населеного пункту. Тому надання знижок іногороднім – це додаткові витрати з міського бюджету, а отже це вимагатиме в чомусь обмежити жителів своєї громади. Звичайно, що для Тернополя інтереси тернополян – на першому місці. Але в той же час міська рада Тернополя готова до діалогу з навколишніми громадами – для їхніх жителів також є можливість оформлення «Карти тернополянина», щоб і вони могли заощаджувати. Для цього є усі технічні можливості.

Отже, якщо іногородні жителі бажають отримати «Карту тернополянина», щоб їздити дешевше, а в майбутньому користуватися й додатковими знижками на товари та послуги в Тернополі, їм слід звернутися до свого сільського чи селищного голови. Далі справа вже за ним – складається список осіб, подається заява на ім’я міського голови м.Тернополя та укладається відповідна угода. Технічно за підсумками місяця є повна можливість відслідкувати скільки саме осіб з того чи іншого населеного пункту скористалися «Картою тернополянина». І відповідно до неї з бюджету громади до бюджету Тернополя має бути здійснена компенсація. Таким чином буде забезпечено справедливість та прозорість, відповідно до укладених між населеними пунктами угод. Тернопільська громада і так має чимале бюджетне навантаження, тож головам і людям інших громад треба з розумінням до цього ставитися. 

Скарги  щодо проїзду збиратимуть в претензійному центрі
Лише перший тиждень, як і пасажири, і обслуговуючий персонал перевізників перейшли в практичну площину використання електронного квитка. Тож, виникають певні збої, наприклад, надлишкове зняття суми з картки. Хтось із водіїв повертає одразу готівкою, хтось скеровує до оператора електронних систем. Останнє для пасажирів, звісно, є незручним. Але, наразі, такі та подібні ситуації врегульовуються. Усі звернення від пасажирів приймають, в базі даних перевіряється надлишкове зняття, і кошти повертаються. З боку міської ради робиться все можливе, щоб прикрих випадків було якнайменше, а звернення щодо не правильної валідизації уніфікувати. Зокрема, для того, що тернополянам не доводилося  проходити багато етапів повернення коштів, напрацьовується, щоб це робилося на місці, в претензійному центрі. 

Кількість звернень щодо оформлення «Карти тернополянина» різко зросла
На кінець року майже третина тернополян, а це близько 60 тис, заповнила анкети щодо отримання «Карти тернополянина». Це ті, хто «крокує в ногу з часом», зумів раціонально та об`єктивно оцінити переваги електронного квитка як для себе особисто, так і для міста вцілому. 

Водночас з першими днями підвищення вартості проїзду за готівку, різко зросла кількість бажаючих придбати електронний проїзний. Зараз, справді, існує певний дефіцит проїзних через технічну затримку із виготовленням, але одразу після свят все увійде в штатний режим. 

За виготовленням «Карти тернополянина» активно почали звертатися жителі околиць. Нагадаємо, що підставою для оформлення карти є не лише реєстрація у м.Тернопіль, але й офіційне місце роботи або постійне місце проживання. Тож, скажімо, вчитель чи лікар, що працює у Тернополі, але проживає у Байківцях – цілком може оформити «Карту тернополянина».

Контролери не тільки ловитимуть «зайців», але й слідкуватимуть за працівниками перевізника
На жаль, деякі тернополяни ділилися думками про те, як можна «обійти» систему електронної оплати за проїзд. Наприклад, не платити 57 грн за виготовлення «Карти тернополянина», а купити лише електронний проїзний за 20 грн. Однак, нагадаємо, що при втраті проїзного відновити баланс грошей на ньому буде не можливо, тоді як з «Картою тернополянина» гроші «не згоряють». Крім того, саме «Файна карта» дасть можливість користуватися додатковими знижками, мати пріоритет в отримані послуг тощо – з електронним проїзним це буде неможливо. 

Проїхати «зайцем» чи удвох по одній пільговій картці також не вдасться. На даний час служба контролю поповнюється новими працівниками. Передбачається, що в наряді буде по дві особи, вони працюватимуть як в салоні, так і на зупинці, наприклад, звірятимуть номер картки з квитком. При перевірці треба пред`явити власну «Картку тернополянина» та квиток, який був виданий після оплати за проїзд. Зберігати квиток потрібно до кінця проїзду.

Водночас, у міській раді ставляться з розумінням до того, що ще не всі тернополяни у повній мірі розібралися з роботою системи «електронний квиток», до зрозуміли як і де поповнювати свої «Картки тернопополянина», не ознайомилися з правилами перевезення, які дещо змінилися. Тому у найближчі 1-2 тижні контролери будуть працювати у попереджувальному режимі. При цьому у міській раді звертають увагу, що нововведення у системі громадського транспорту, покликані також попередити зловживання і серед працівників перевізника.

Де виготовити та поповнити «Карту тернополянина»
Нагадаємо, що для пенсіонерів, учасників бойових дій, людей з інвалідністю та інших соціальних категорій – виготовлення «Карти Тернополянина» є безкоштовним, ці витрати покриває Тернопільська міська рада. Оформлюють та видають картку в Центрі соціального обслуговування населення (вул.Лисенка, 8), у ЦНАПі (вул. Острозького, 6), в оператора електронних систем (вул. Тролейбусна 7) та у 12 міських ЖЕКах. 

У той же час тернополяни, які ведуть активний спосіб життя і дбають про економію власного часу, отримали від мерії можливість залишити заявку на оформлення «Карти тернополянина» он-лайн, не виходячи з дому або не покидаючи робочого місця. Зробити це можна через сайт: https://fayna-karta.te.ua, витративши лише близько 5 хвилин на заповнення анкети.

Виготовлення персоніфікованої карти займає 20-25 діб. Після отримання, її необхідно поповнити (окрім пільгової «Карти тернополянина» – ред.). 

Карту пунктів продажу та поповнення електронних квитків можна знайти на сайті https://fayna-karta.te.ua у рубриці «Місця поповнення» або на http://detransport.com.ua/ у розділі «Показати пункти транспортних карт».

Оперативні відповіді на найбільш поширенні запитання щодо «Карти тернополянина» та електронного проїзного квитка надає Тернопільська міська рада на своєму офіційному сайті – http://www.rada.te.ua .

Історична практика доводить, що будь яка зміна зазвичай є болісною, тому що порушує звичний уклад справ, виводить із зони комфорту. Це пережила Европа в середині 90-их років – переживемо і ми. Суспільство часто сприймає нововведення вороже, хоча вже за короткий час пожинає плоди успіху та вигоди. Тож, і електронний квиток зовсім скоро стане для нас звичною практикою. А тим часом просто слід трошки проявити терпіння, бути цивілізованими та уважними один до одного.