Головна Новини Врожай лимонів та мандаринів збирають у селі на Тернопільщині (фото)

Врожай лимонів та мандаринів збирають у селі на Тернопільщині (фото)

Екзотичний сад у селі Ценів Козівського району виростила родина Попиків

Розкішні лимонні дерева з плодами-гігантами, банани, інжир, який родить увесь рік, гранати, мурайя, ківі та ананаси успішно ростуть і плодоносять у нас, на Тернопільщині. Родина Попиків не спішить на ринок за цитрусами чи іншими тропічними фруктами, а збирає їх у власній теплиці. Зізнаються, домашні екзоти значно смачніші і, звичайно ж, корисніші, адже потрапляють на стіл без жодної спеціальної обробки для тривалішого зберігання і транспортування за сотні кілометрів, пише Наш День

Виростили лимон-гігант вагою майже півтора кілограма

Історія екзотичного саду почалася 11 років тому із мрії про домашню оранжерею.

  • Батько мого чоловіка – Мирослав дуже хотів зробити на своєму подвір’ї зимовий сад, – розповідає Леся Попик. – Разом з моїм чоловіком Степаном вони облаштували теплицю, вкопали її на півтора метра в землю, провели опалення, щоб було тепло і взимку, і влітку. Згодом, коли були в Києві, купили у чоловіка, який займався розведенням різних екзотичних рослин, саджанці лимона, карликового банана, інжиру, кавове дерево, мандарин і апельсин. Саджанці прийнялися, почали рости і навіть плодоносити.

Екзотичне хобі з часом перетворилося на сімейну справу. А теплиця не лише дивує яскравою зеленню цілий рік, а й тішить смаколиками. Найкраще з усіх адаптувалися до вирощування в теплиці, або ж в кімнатних умовах лимони. Мандарини і апельсини більш примхливі, банани плодоносять влітку, адже люблять тепло. Та, запевняють у Ценові, всі їхні екзотичні рослини чудово ростуть в домашніх умовах. Кожне дерево плодоносить. Головне – правильний догляд. У тропічному саду найбільше лимонів. Вирощують у Ценові  сорт «Київський крупноплідний».

  • Лимонні дерева виростають по два метри у висоту, з широким міцним листям, – розповідає пані Леся. – Плоди за смаковими якостями не просто не поступаються магазинним, а перевершують їх. Лимони – дуже ароматні, соковиті, їх пахуча насичена цедра ідеальна до випічки. Вони не такі кислі, як на ринку, мають ніжніший смак, а всередині багато кісточок.  Сезон плодоношення у лимонів – з грудня – до весни. Вони вже відплодоносили, а тепер набираються сонечка і готуються до наступного врожаю. Лимони можуть плодоносити двічі на рік, на одному деревці заввишки в два з половиною метри за раз визріває до 25-30 плодів. Вони чи не удвічі більші за звичайні, вага сягає 500-1450 грамів.

У квартирі дуже корисно вирощувати мурайю та лимон

Також родина вирощує карликові банани, ананаси, ківі, кавове дерево, дерево японських імператорів – мурайю та багато інших тропічних рослин.

  • Як виявилося, вирощувати їх неважко. – додає Леся Попик. – Головне –  створити сприятливі умови для росту екзотичних рослин. Нечастий полив, світла кімната і пересаджувати раз у рік – обов’язкові передумови. До того екзотичні рослини чудово ростуть і в кімнатних умовах. І позитивно впливають на якість повітря. До прикладу, мурайя виділяє багато корисних речовин, а її ягідки дуже корисні при гіпертензії, стоматитах. Лимони також чудово ростуть у будинку чи квартирі і насичують повітря фітонцидами.

Донечка Лесі та Степана Попиків – Роксоланка щиро радіє кавовому дереву. Його червоненькі ягідки – її улюблені ласощі. Вони солодкі і схожі на вишні.  Кавове дерево невибагливе у догляді. За словами чоловіка, його можна вирощувати навіть із зернятка-кісточки, плоди будуть вже за 6-7 років, з живця – за 2-3 роки.

Степан і Леся Попики також вирощують спеції – базилік, лавр, розмарин, м’яту, перці чилі. Разом із рослиною завжди дають детальну інструкцію, як за нею доглядати. Зокрема, рекомендують обривати цвіт з рослин яким не виповнилося 2-2,5 роки. Адже, щоб давати плоди, деревцям потрібно окріпнути. А ще господарі щиро радіють, коли люди купують саджанці, а згодом присилають фото своїх рослин.

У планах родини – адаптувати до умов нашого краю і виростити плоди манго, ківі та авокадо, саджанці яких нещодавно посадили. Зараз вивчають особливості догляду за ними.

  • Якщо ви самі вирощуєте авокадо з кісточки, то краще не тримати його у кімнатах, де проводите багато часу. Адже у кісточці є багато отруйних речовин, – додає Леся Попик. – Тому вони можуть їх виділяти у повітря. Авокадо починає плодоносити, коли дерево досягне висоти понад п’ять метрів. Ми виростили це дерево із кісточки і з саджанця. Тому його плануємо висадити у саду. Сподіваюся, будемо смакувати власними авокадо.

Родина Попиків вкотре переконує усіх нас: немає нічого неможливого. Всі обмеження і рамки – в наших головах. На Тернопільщині можна збирати врожай і яблук, і лимонів та мандаринів. Головне – любов до своєї справи і бажання працювати!

Юля ТОМЧИШИН, фото надані Лесею Попик.