Головна Новини Вперше показали, як виглядає печера “Кришталева” поза туристичним маршрутом

Вперше показали, як виглядає печера “Кришталева” поза туристичним маршрутом

Печера “Кришталева” — це один з найбільш відвідуваних об’єктів Тернопільщини. Десятки підземних ходів, але туристичний маршрут довжиною тільки 2,5 кілометри.

За словами начальника пошуково-рятувального відділу ДСНС у Тернопільській області Сергія Яворського, основні загрози для людей в печері: повна темрява, можливість заблукати та великий ризик травмуватися.

— Печера “Кришталева” одна й найбільш відвідуваних об’єктів на території нашого краю, тому сьогодні ми проводимо тут навчально-тренувальний захід, який стосується надання допомоги потерпілим у відповідних умовах, — повідомив начальник пошуково-рятувального відділу ДСНС у Тернопільській області Сергій Яворський.

За словами Сергія Яворського, печеру у рік відвідують понад 20 тисяч туристів. Там також тренуються діти, які потім їдуть на змагання зі спелеоорієнтування.

— У печері є обладнаний екскурсійний маршрут довжиною 2,5 кілометри. Сама печера протяжністю 24 кілометри. В середині є як великі зали так і маленькі проходи з кількома ярусами. Основні загрози для людей: повна темрява, можливість заблукати в умовах лабіринту, а також травми, які можна отримати в наслідок необережності, — розповів начальник пошуково-рятувального відділу ДСНС у Тернопільській області Сергій Яворський.

Весь туристичний маршрут освітлений, а стежки добре витоптані. Журналістів звели з маршруту та показали, як виглядає печера без прокладеного освітлення, -пише  Доба.

На віддалених ділянках печера “Кришталева” вкрита молодими кристалами. Під ногами місиво з глини та вапняку, стіни вологі. У печері незалежно від пори року температура не перевищує 11 градусів, а вологість повітря понад 95 відсотків.

Зазначимо, що печера “Кришталева” знаходиться в селищі Кривче Борщівського району Тернопільської області. Це одна з найбільш досліджуваних печер краю.

Графік роботи:

Понеділок — вихідний
Вівторок — середа: 10.00—17.00
Четвер — неділя: 10.00—18.00
Вартість екскурсії:

на 1 дитину — 20 грн.
на 1 дорослого — 25 грн.
Максимальна кількість чоловік у групі — 15.
Мінімальна вартість екскурсії — 200 грн.