Головна Новини ВООЗ передала в Тернопіль єдину в Україні мобільну станцію для досліджень

ВООЗ передала в Тернопіль єдину в Україні мобільну станцію для досліджень

Єдину в Україні мобільну станцію для проведення досліджень отримав обласний центр контролю хвороб. Її надала Всесвітня організація охорони здоров’я. Про це розповіла заступниця директорки обласного центру контролю хвороб Юлія Кравчук.

За її словами, за добу в цій лабораторії можна провести до семи тисяч досліджень, пише Суспільне.

“В комплектацію станції входить специфічне обладнання. Його під час кожного виїзду треба розпаковувати, встановлювати, налаштовувати. Там є свої тонкощі, треба виставляти рівні. Саме ці нюанси відображаються на самій роботі і на результаті. Станція потужна. Вона повністю обладнана під сучасну ПЛР-лабораторію. Розділена на два відсіки. Це чиста зона і брудна зона. Тобто, брудна зона – це робота з біологічним матеріалом, зразком, процес виділення. І чиста зона – це ампліфікації, виділення і видача результату”.

Мобільна станція для досліджень

Мобільна станція для досліджень. Фото: Тернопільський центр контролю та профілактики хвороб

Працювати у пересувній станції фахівці з Тернополя навчалися у Німеччині.

Навчання тривала упродовж тижня. Його пройшли п’ятеро спеціалістів центру. Один із них – керівник відділу підтримки інформаційних систем Іван Геличак.

“Я буду відповідати за забезпечення електроживлення, інтернет-забезпечення. Буду відповідати за вентиляцію, щоб було тепло чи було холодно, залежно від погодних умов. Я буду відповідати за впровадження лабораторно-інформаційної системи, це внесення даних по пацієнтах. І буду допомагати колегам виконувати завдання. Лабораторія має дизель-генератор потужністю 45 кіловат. Його буде достатньо для безперебійної роботи упродовж 8-10 годин”.

Мобільна станція для досліджень

Мобільна станція для досліджень. Фото: Тернопільський центр контролю та профілактики хвороб

Генеральна директорка обласного центру контролю хвороб Оксана Чайчук каже, використовувати цю лабораторію будуть не лише на Тернопільщині. А й у тих областях, де виникне потреба.

“Ми розуміємо, що під час повномасштабного вторгнення Росії, в Україні є території, де цю лабораторія буде потрібна. Тому ми готуємо наших фахівців до роботи у різних умовах. Лаборторія має потужність 7 тисяч досліджень на добу. У ній – найсучасніше обладнання. Може проводити дослідження не тільки ПЛР-тестування на COVID-19, а й робити інші лабораторні дослідження, залежно від потреби”.