Головна Новини Вонс: «Якщо не можете працювати нормально, значить це не ваше, тож дайте...

Вонс: «Якщо не можете працювати нормально, значить це не ваше, тож дайте змогу працювати іншим»

9 березня в Тернопільській обласній державній адміністрації відбулася чергова нарада робочої групи деревообробної та суміжних галузей Тернопільщини, яка намагалася напрацювати проблемні питання, з якими нібито стикаються на аукціонних торгах місцеві представники деревообробки.

Участь у нараді, окрім голів районних робочих груп, взяли представники деяких деревообробних підприємств Тернопільщини, контролюючі органи – від ТОТВ Антимонопольного комітету України, Управління Держпраці, екоінспекції до фіскальної і правоохоронної служб, а також куратор лісового господарства, заступник голови Тернопільської ОДА – керівник апарату Ігор Вонс, начальник Тернопільського обласного управління лісового а мислвиського господарства Олег Яремко, директор департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва ТОДА Галина Воляник, а також керівники ДП «Бережанське ЛМГ» Олександр Левчук та ДП «Чортківський лісгосп» Василь Фреяк.

З огляду на виступи-напрацювання голів районних робочих груп виникало більше запитань, адже, враховуючи величезний термін для підготовки до наради, складалося враження, що лише одиниці напрацьовували інформацію по деревообробниках протягом всього зазначеного періоду. До слова, остання нарада відбулася ще в листопаді, тож голови мали цілий квартал, аби не лише об’їздити всі підприємства, цехи й пилорами, які є в області, а й проаналізувати всю зібрану інформацію і якісно висловити її на нараді. Зокрема, лише кілька голів залучили представників лісових господарств. Власне, під час їхніх доповідей Ігор Вонс зауважив це. Крім того, враховуючи репліки з зали від деревоообробників про те, що робочі групи взагалі ніякої роботи не зробили з погляду їх доповідей, Ігор Васильович запропонував до кожної з робочих груп ввести провідних деревообробників.

Як виявилося, проблеми нестачі лісосировини для місцевих фізичних і юридичних осіб, що спеціалізуються на переробці деревини, практично не існує. Адже насправді всі, зазначені у виступах голів робочих груп, працюють на давальницькій сировині або ж беруть участь у аукціонних торгах, закуповуючи лісосировину у підприємствах Тернопільського ОУЛМГ або ж, як зазначали у Шумському і Козівському районах, окрім місцевих лісгоспів, закуповують лісосировину у Рівненській і Львівській областях. Є випадки коли немає збуту лісопродукції, тож такі підприємства зупиняли на якийсь період своє виробництво. До того ж, не всі суб’єкти господарювання охоче надавали документи походження лісосировини, що свідчить про те, що деревина придбана нелегальним способом. Лише голова збаразької районної групи поінформував, що представники деревообробних підприємств стикаються з нестачею лісосировини.

Ясність у виступи голів робочих груп вніс заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Сергій Господарик, який поінформував, що всі 34 підприємства, які зареєстровані на території Тернопільської області (із них 70% працює на експорт, 30 – на внутрішній ринок) працюють за спрощеною системою оподаткування. Зокрема, ними сплачено 2,7 мільйона гривень до місцевих бюджетів, 2,3 – до державного. При цьому держава відшкодувала їм 5 мільйонів гривень ПДВ. Відтак в Ігоря Вонса виникло логічне запитання щодо того, скільки державна казна втрачає коштів від таких виробників, адже і заробітні плати більшість із них платить на рівні 1,5-2 тисяч гривень. Для порівняння: лісові господарства за 2016 рік сплатили 55 мільйонів гривень до зведеного бюджету, при тому, що їх 5 в області.

Лейтмотивом наради став виступ начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Олега Яремка, який поінформував про хід аукціонних торгів, що не відбулися через кількох підбурювачів – виробників дубового шпону, які зірвали аукціон без будь-яких причин. Адже на завіряння представника місцевого підприємства «Ліском Шпон» по аукціонних торгах на товарних біржах інший областей, що нібито там ціни було значно нижчі на дубову лісосировину, аніж на тернопільські, Олег Павлович озвучив ціни, оперувавши даними по Черкаській, Львівській і Хмельницькій областях по дубовому пиловнику всіх градацій і сортів. Як виявилося, ціни на пиловник дуба та фансировина дубова на Тернопільщині найнижча і різнилася як мінімум на 2-3 тисячі за кубометр, а то й наполовину від вартості на нього в інших регіонах. Крім того, начальник облуправління зазначив, що аукціонні торги проходять не лише по дубу, а й по іншій деревині, тож представники підприємств, які переробляють дубову лісосировину, вчинили протиправні дії, порушивши регламент аукціону.

На завершення, заступник голови облдержадміністрації Ігор Вонс підвів риску засідання, наголосивши, що наступного разу з такими напрацюваннями голови районних робочих груп можуть не з’являтися на нараду. «Якщо не можете працювати нормально, значить це не ваше, тож дайте змогу працювати іншим».