Головна Новини Вона – в Італії, він – у Польщі: колишнє подружжя заробітчан з...

Вона – в Італії, він – у Польщі: колишнє подружжя заробітчан з Тернопільщини судиться через аліменти

Розкидані по світу колишні подружжя судяться в Україні.

«Дружина присягалася, що не домагатиметься аліментів, якщо я дам дозвіл на виїзд дітей за кордон», – написав у відзиві на позовну заяву чоловік із Бучацького району. Його на суді не було, втім, як і позивачки. Спір вирішували їхні представники – адвокати. Ось така прикмета часу: розкидані по світу колишні подружжя вирішують суперечки в українських судах, бо зареєстровані у батьківських хатах, хоч на чужині уже десятиліттями… Позивачка проживає з дітьми в Італії, відповідач – з новою сім’єю у Польщі, пише газета “Свобода”

Йшлося про аліменти для двох дівчаток-підлітків. Разом з матір’ю вони побачили світу: спочатку жили у Португалії, тепер – в Італії.

Закордонні заробітки не завжди сприяють зміцненню сімей, хоча заради родинного добробуту люди покидають насиджені місця. З такою ж метою поїхала у Португалію жителька Буччачини, залишивши двох доньок на чоловіка та свекруху. Через деякий час вона повернулася, щоб повідомити: у неї там, у Португалії, новий обранець, і під милість Божу просила чоловіка не чинити спротиву й віддати їй дітей. Схоже, що він теж уже не сподівався на нормальне подружнє життя –  погодився на розлучення, дав дозвіл на виїзд дітей за кордон, щоправда, з умовою: вона ніколи не вимагатиме на них аліментів.

Після того чоловік вдруге одружився. Через три роки колишня дружина з дітьми повернулася на Тернопілля. Не заладило їй з новим обранцем – кривдив її та дочок. Як відомо з відзиву на позовну заяву, чоловік разом з новою дружиною взяли дочок, поїхали на базар і повністю зібрали їх до школи. А їхня мати шукала способу знову виїхати за кордон, бо у багатьох заробітчан це вже у крові – шукати долі деінде. Тож вдалося їй осісти в Італії, забрала й дочок. Тим часом чоловік з дружиною перебрався до Польщі, де у них народився син.

Мабуть, для нього стала несподіванкою судова справа у Бучацькому райсуді. Колишня дружина звернулася до нього з позовом про стягнення аліментів на кожну доньку у сумі 1/3 усього його заробітку, але не менше 50 відсотків від прожиткового мінімуму на дітей відповідного віку. Він активно заперечував й згадав оту обіцянку кількарічної давності колишньої дружини. Втім, суд  розцінив це зовсім не на користь відповідача, констатувавши, що «така домовленість свідчить про використання одним із батьків, а саме відповідачем, права відмовити в наданні згоди на тимчасовий виїзд дитини за кордон як інструменту впливу у стосунках між колишнім подружжям та жодним чином не свідчить про домовленість між подружжям про участь відповідача в утриманні дітей».

Відкинув суд й інший аргумент відповідача – у зв’язку з пандемією його заробітки не є суттєвими – оскільки жодних доказів неналежного матеріального стану той не надав.

Відповідно до законодавства, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Відповідач погоджувався сплачувати аліменти на утримання двох дітей в розмірі 1/5 частини усіх видів його заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Апелював до того, що у нього син від другого шлюбу, а отже, він не може погіршувати становища дитини, сплачуючи непосильні аліменти старшим дочкам. Однак суд на те зауважив, що факт наявності у відповідача дитини від іншого шлюбу не є безумовною підставою для зменшення розміру аліментів.

Відтак, чоловікові присудили сплачувати 1/3 від усіх заробітків на кожну з доньок, але не менше суми половини прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Нагадаю, Законом України «Пpo Державний бюджет на 2021 рік» встановлено прожитковий мінімум для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2021 року – 2395 гривень, з 01 липня 2021 року – 2510 гривень.

Чимало аліментних справ у судах стосуються зміни розміру аліментів. У минулі роки прожитковий мінімум на дітей був значно менший, тому досі багато дітей отримують від батьків незначні суми. Отже, звернувшись до суду з позовною заявою про зміну розміру аліментів, можна домогтися аліментних виплат, починаючи від мінімальної суми 1255 гривень. Аліменти у новому розмірі стягують від дня набуття чинності рішенням суду.

Ольга КУШНЕРИК