Головна Новини Волонтери з Тернопільщини та Львівщини разом висадили новий ліс (Фото)

Волонтери з Тернопільщини та Львівщини разом висадили новий ліс (Фото)

Місце зустрічі учасників волонтерського руху для здійснення чергової благородної справи вибрано не випадково. Лановеччині, враховуючи дуже низьку лісистість (5,3%) порівняно з іншими районами нашої області, катастрофічно не вистачає нових лісів. Враховуючи рекомендації науковців, району потрібно ще майже 8 тисяч гектарів нових лісів, а от розораність земель одна з найвищих області і становить 71,5%, посідаючи третє місце за часткою орних земель по області. Власне, село Буглів Лановецького району є саме тим населеним пунктом, де, спільно з обласним геокадастром, лісівники винайшли кілька гектарів лісу, що не мав господаря, відтак було вирішено здійснити посадку ще й нових лісів на ділянці, що прилягає до переданого лісівникам лісового масиву. Сам же лісовий масив перебуває за межами даного населеного пункту.

Зважаючи на кількість учасників, площа, що передбачалася для садіння нового лісу, дуже швидко була засаджена. Відтак, враховуючи завзятість учасників на цьому не зупинилися, вирішивши здійснити лісовідновлення однієї з ділянок Лановецького лісництва Кременецького лісового господарства, що вийшла з-під рубки. Відтак, трішки перепочивши, всі учасники перебазувалися у квартал 37 вид. 13 Лановецького лісництва, відтворивши ділянку, площею гектар. Цього разу садили дуб звичайний.

Лісівники подякували учасникам волонтерського руху та Мирославові Загорському особисто за плідну співпрацю, та, враховуючи якість виконання роботи і вже набутий не одним посадженим гектаром лісокультур, досвід, пообіцяли запрошувати на подібні акції частіше.
Напередодні старту акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко, в передачі «Інтерв’ю з експертом», мав домовленість з підприємцем Мирославом Загорським здійснити спільну посадку лісів, відтак, враховуючи всеукраїнський клич акції Державного агентства лісових ресурсів України, щодо приєднання якомога більшої кількості людей до садіння лісів, запросили всіх бажаючих мешканців області до спільної благородної справи – садіння лісів.

Відгукнулися взяти участь в акції та посадити «своє дерево» півсотні мешканців Тернопільщини, які є учасниками волонтерського руху та, незважаючи на доволі несприятливу погоду й не зовсім весняне тепло, взяли з собою діток, від пелюшок до 3-4-5 річного віку. Приємним фактом є і те, що на Лановеччину з’їхалися не лише мешканці нашої, а й сусідньої Львівської області. Відтак всі разом посадили півгектара нового лісу. Садили сосну звичайну під меч Колесова, березу, а також саджанці грецького горіха, надані Мирославом Загорським.

Інструктаж з садіння нового лісу дав головний лісничий ДП «Кременецький лісгосп» Роман Іваницький, який показав, як користуватися таким не зовсім звичним для учасників акції інструментом, як меч Колесова. Інші ж лісові культури учасники волонтерського руху садили давно знайомою для кожного лопатою. Для декого посадка лісу стала першою в житті, і не лише для малечі, а й для їхніх батьків, відтак всі з захопленням виконували завдання з правильної посадки сосни звичайної, періодично звертаючись до головного спеціаліста відділу лісового та мисливського господарства, охорони і захисту лісів обласного управління Надії Козацької, аби вона перевіряла, чи дотримуються вони всіх правил із посадки лісових культур.

Джерело