Головна Новини Володимир Катинський вимагав хабар у вигляді заміського будиночка (подробиці)

Володимир Катинський вимагав хабар у вигляді заміського будиночка (подробиці)

18.10.2016р. о 22:52 год. Військового комісара Тернопільської області полковника Володимира Катинського затримано у порядку ст. 208 КК України. Повідомлення про підозру складено 19.10.2016 р. та цього ж дня йому вручено.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до наказу Міністра оборони України від 05.02.2015р. №70 полковник Володимир Катинський призначений на посаду військового комісара Тернопільського обласного військового комісаріату.

Відповідно до наказу командувача Сухопутних військ Збройних Сил України №130 від 31.03.2016р. підполковник Богдан Михайлович Вербіцький призначений на посаду ВО військового комісара Борщівського РВК Тернопільської області.

Відповідно до наказу командувача Сухопутних військ Збройних Сил України №254 від 06.06.2016р. підполковник Богдан Михайлович Вербіцький. призначений на посаду військового комісара Борщівського РВК Тернопільської області.

Крім того, являючись службовою особою, в обовязки якої входить виконання функцій представника влади, з використанням наданої йому влади та службового становища, Катинський в силу свого службового становища зобовязаний забезпечувати їх виконання законів та Конститції у Тернопільському обласному військовому комісаріаті та підпорядкованих районних військових комісаріатах Тернопільської області.

Відповідно до Положення про Тернопільський обласний військовий комісаріат, затвердженого наказом Командувача військ оперативного командування «Захід» від 25.01.2016р. №41, Тернопільський обласний військовий комісаріат очолює військовий комісар.

 

Однак, діючи всупереч своїх службових обовязків, з корисливих мотивів, маючи умисел на безпідставне та незаконне одержання неправомірної вигоди, полковник Катинський, будучи військовим комісаром Тернопільського обласного військового комісаріату, з метою незаконного збагачення, попередньо, 01.04.2016р. та 08.04.2016р. висунув Богдану Вербіцькомунезаконну вимогу про необхідність виготовлення або придбання для нього дачного будинку з бруса вартістю, еквівалентною 10 тис. доларів США, за сприяння у призначенні на посаду військового комісара Борщівського РВК Тернопільської області та не створення перешкод у подальшій службовій діяльності.

Богдан Вербіцький будучи постановленим в умови, за яких відмова від надання Володимиру Катинському неправомірної вигоди зашкодить його законним правам та інтересам та унеможливить подальше призначення на посаду військового комісара Борщівського РВК Тернопільської області та безперешкодне проходження військової служби на вказаній посаді, був змушений погодитись на вищевказані протиправні вимоги Володимира Катинського

Богдан Вербіцький виконуючи зазначені вище незаконні вимоги полковника Катинського, вчинив 06.09.2016р. та 18.10.2016р. дії майнового характеру, що надають Володимиру Катинському право вимагати виконання зобовязань за договором № 20 від 07.10.2016р. про виготовлення та монтаж деревяного будинку вартістю 280 тис. грн., а саме 06.09.2016р. сплатив в інтересах Катинського кошти в сумі 6 тис.грн. та 18.10.2016р. 60 тис. грн., а всього на загальну суму 66 тис.грн., за надання послуг, повязаних з будівництвом указаного будинку.

У подальшому, 18.10.2016р., близько 18.40 год., перебуваючи у своєму службовому кабінеті, розташованому у приміщенні Тернопільського обласного військового комісаріату за адресою: м. Тернопіль, вул. Січових Стрільців, 2, діючи за вказівками останнього, передав, а Катинський одержав в якості неправомірної вигоди документи про вчинення дій майнового характеру, що надають Володимиру Катинському право вимагати виконання зобовязань за договором №20 від 07.10.2016р. про виготовлення та монтаж деревяного будинку вартістю 280 тис.грн., а саме – документи щодо часткової оплати районнийвійськовий комісар в інтересах обласного військового комісара послуг, повязаних з будівництвом указаного будинку на загальну суму 66 тис.грн., за сприяння у призначенні на посаду військового комісара Борщівського РВК Тернопільської області та не створення перешкод у службовій діяльності.

Того ж дня, одержана Володимир Катинський від третьої особи отримав неправомірну вигода – документи щодо часткової оплати Богдана Вербіцього в його інтересах послуг, повязаних з будівництвом указаного деревяного будинку на загальну суму 66 тис.грн. за договором № 20 від 07.10.2016р. про виготовлення та монтаж деревяного будинку вартістю 280 тис.грн.) була виявлена та вилучена під час обшуку службового кабінету Володимира Катинського, а останнього в подальшому було затримано.

Таким чином, Володимир Катинський підозрюється у тому що він, будучи службовою особою, наділеною організаційно-розпорядчими повноваженнями військовим комісаром Тернопільського обласного військового комісаріату, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, тобто діючи із прямим умислом всупереч інтересам служби, із корисливих мотивів та з метою особистого незаконного збагачення вимагав, а в подальшому 18.10.2016р., близько 18.40 год., перебуваючи у своєму службовому кабінеті, розташованому у приміщенні Тернопільського обласного військового комісаріату за адресою: м. Тернопіль, вул. Січових Стрільців, 2, одержав від Богдана Вербіцького неправомірну вигоду (документи про вчинення дій майнового характеру, що надають Володимиру Катинському право вимагати виконання зобовязань за договором № 20 від 07.10.2016р. про виготовлення та монтаж деревяного будинку вартістю 280 тис.грн., а саме – документи щодо часткової оплати Богдана Вербіцького в інтересах Володимира Катинського послуг, повязаних з будівництвом указаного будинку на загальну суму 66 тис.грн.) для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду Богдана Вербіцького, дій з використанням наданої йому влади чи службового становища за сприяння у призначенні на посаду військового комісара Борщівського РВК Тернопільської області та не створення перешкод у службовій діяльності, що поєднано з вимаганням неправомірної вигоди, тобто підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

18.10.2016р. о 22:52 год. Володимира Катинського затримано у порядку ст. 208 КК України. Повідомлення про підозру складено 19.10.2016 р. та цього ж дня вручено Влодимиру Катинському.

Йому обрано запобіжний захід — тримання під вартою та заставу в розмірі 2 мільйони, яку досі ніхто не вніс.