Головна Новини Вознесіння Господнє на мапі Тернопілля

Вознесіння Господнє на мапі Тернопілля

Свято Вознесіння Господнього належить до дванадцяти найбільших свят у церковному році і безпосередньо пов’язане зі святом Воскресіння Ісуса Христа. Відзначають його на сороковий день після Великодня. Згідно із текстами Нового Завіту, Вознесіння Господнє – день, коли Ісус Христос вознісся на Небо і сів «праворуч Отця», пише “Свообда”

Тож яким є Вознесіння Господнє на мапі Тернопілля?

Варто зауважити, що найбільше це свято відображене у назвах храмів. А церкви у нас унікальні своєю архітектурою і неповторною історією.

Розпочнемо з пам’яток національного значення. Один із найстаріших мурованих храмів розташований у смт Вишнівець на Збаражчині. На ньому – пам’ятна таблиця з написом: «Вознесенська церква. Пам’ятка архітектури ХVІ ст.». Тут поховані українські доброчинці, захисники православ’я князь Михайло Вишневецький і княгиня Раїна Могилянка-Вишневецька. Храм реставрували у 1872 р. і відбудували у 1992 р. Хоча син Михайла Вишневецького Єремія у заповіті вписав пункт, яким забороняв руйнувати церкву, вона неодноразово зазнавала пошкоджень, востаннє – впродовж 1961–1980 рр., коли радянська влада перетворила її на склад. Нині тут зберігається чудотворна ікона Матері Божої. Храм, розташований на терасі в долині річки Горинь нижче замково-палацового комплексу, справляє незабутні враження. Кажуть, що на Вознесіння тут найближче до неба, бо Вишівець – від слів «вишь», «вишній» – «високий», «піднебесний».

Одна з найстаріших дерев’яних церков краю (1630), витвір народної архітектури, унікальний зразок українського дерев’яного будівництва, розташована у Чорткові. Народні умільці спорудили її без жодного цвяха. Церква зазнала неодноразових руйнувань під час нападу на Чортків татар і турків. А в 1717 р. її відбудували. Тому саме цей рік вважають новою датою народження храму. Від початку і до середини ХХ століття церква була в занедбаному стані. У липні 1967 р. архітектор В. Захаров розробив проект реставрації, після проведення якої храм передали під охорону держави як пам’ятку дерев’яної архітектури. За пароха о. Романа Гончарика у 1997 році Вознесенську церкву було реставровано.

Однойменна церква у с. Жабиня Зборівського району також унікальна, бо перебудована з давнього невеликого оборонного замку, зокрема порохівні й арсеналу зброї. Церковні джерела називають дату заснування храму – 1636 рік.

Є на Тернопільщині церкви Вознесіння Господнього, так звані «мандрівниці». У селі Юськівці на Лановеччині стару дерев’яну церву (1620 р.) перевезли з Кременця, а у селі Курівці Зборівського району, за переказами, давній дерев’яний храм купили і перевезли на початку ХVІІІ ст. із села поблизу Почаєва. Цим же століттям датується і церква у Щитівцях на Заліщанщині. Тут можна почути історію про дзвони, які селяни закопували двічі, щоб їх не зняли окупанти під час Першої та Другої світових воєн.

Також є храми Вознесіння Господнього, перебудовані з костелів, зокрема, у селах Бариш Бучацького, Магдалівка Підволочиського районів. У Тернополі назву Вознесіння Господнього має і лемківська церква, яку в традиціях лемківської архітектури спорудили у 2016 році на знак пам’яті про предків, які зазнали депортації. А про храм у с. Ягільниця Чортківського району краєзнавець С. Бубернак видав книгу.  Ось такі є у нас унікальні церкви, названі на честь Вознесіння Господнього.

Варто зазначити, що храмові празники також відзначатимуть у смт Велика Березовиця і Козлів, селах  Настасів (освятив у 1903 р. митрополит Андрей Шептицький) Тернопільського, Жнибороди Бучацького, Вигода, Зелене і Кривче Борщівського, Романове Село Збаразького, Гаї-Розтоцькі і Нетерпинці Зборівського, Вербка Монастириського, Великі Дедеркали і Велика та Мала Іловицях (родинне село преподобного священика, чудотворця Амфілохія Почаївського) Шумського району та ін.

На Воскресіння і на Вознесіння у деяких селах Тернопільщини, зокрема у с. Баранівка на Бережанщині, у 1930-х рр. на церквах і дзвіницях вивішували українські національні прапори на знак протесту проти пацифікації.

У Теребовлянському районі є хутір Знесіння, де проживає письменниця Наталія Михно.

У Святому Письмі йдеться, що востаннє Ісус Христос промовив своїм учням: «Мир вам!» Україна нині найбільше потребує миру. Багато віруючих вважають, що на Вознесіння Небо відкрите і цього дня Господь чує всі прохання, тож прохаймо у Господа миру, єдності для України, а для нас і наших близьких – міцного здоров’я і щастя!

Підготував Віктор КАРПОВИЧ-КУЛИК