Головна Новини Водій з ОДА, який влаштував стрілянину у дворі може відбутися дрібним хуліганством

Водій з ОДА, який влаштував стрілянину у дворі може відбутися дрібним хуліганством

Чоловіку, який влаштував стрілянину у дворі будинку на вулиці Живова, перебуваючи у нетверезому стані, загрожує кримінальна або адміністративна відповідальність. Правоохоронці вилучили у нього травматичний пістолет, а дозвіл на його зберігання і носіння буде анульовано. Про це повідомив начальник головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол. Він також розповів подробиці події, яка відбулася о третій годині дня 2 серпня у дворі будинку №26 на вулиці Живова.

«О 15.02, як фіксує відеоспостереження, яке встановлене у магазині неподалік будинку, туди заходить громадянин Олег, будучи в нетверезому стані, і просить продати йому пляшку горілки. З пляшкою він намагається вийти на двір і пройти через двір – товариш йому допомагає. По дорозі він губить тапочки барсетку, сідає на бордюр, витягує пістолет здійснює, за попередніми даними чотири, постріли в землю. Дозвіл на травматичну зброю з гумовими кулями він мав з 2005 року, а в 2013 році йому продовжили дозвіл. Раніше чоловік не притягувався до відповідальності. В зоні ураження, куди летіли кулі, не було ні дітей, ні дорослих, нікого. Цю подію бачила сусідка з балкону, а також декілька інших людей.».

У поліції, як зазначив Олександр Богомол , отримали два повідомлення про подію. Перший дзвінок надійшов на лінію «102» о 15.04. Нетверезий чоловік, який не представився сказав, що біля «Збруча» п’яний ходить з пістолетом. А о 15.06 зателефонувала жінка, яка повідомила, що у дворі на вулиці Живова, 26 стріляють з пістолета.

«Після цього черговий, без будь-якої швидкої реєстрації, зразу ж повідомив патруль і направив його на місце події, – розповів Олександр Богомол. Патрульна поліція під’їхала до вказаного будинку, залишила автомобіль і зайшла у двір. Там було багато дітей та людей, які одразу вказали куди пішов злочинець. Це було о 15.16. Коли зайшли в під’їзд, то побачили лежаче тіло громадянина, біля нього була барсетка, ключі, пістолет. Слідчо-оперативна група півтори години працювала на місці події: провели огляд місяця події, вилучили пістолет, особисті речі. Пояснити свою поведінку він вчора не зміг через стан алкогольного сп’яніння, відмовився давати свідчення. Думаю сьогодні ми почуємо навіщо він це зробив. Пістолет вилучено, буде анульовано дозвіл на носіння і зберігання травматичної зброї. О 17.00 патрульна поліція доставила п’яного у наркодиспансер на проведення освідчення, але він відмовився проходити тест на ступінь сп’яніння. Подія задокументована, очевидці допитані.».

Один із мешканців будинку, який давав свідчення правоохоронцям, на своїй сторінці у соціальній мережі повідомив, що поліцейські їхали на виклик більше години. Щоб перевірити цю інформацію Олександр Богомол призначив службове розслідування. Головний поліцейський підтвердив, що затриманий був водієм у фінансово-господарському відділі Тернопільської облдержадміністрації. Щодо іншого вилученого посвідчення – помічника народного депутата, то цю інформацію правоохоронці повинні перевірити, і тільки тоді зможуть дати офіційну інформацію. Щодо відповідальності, то правоохоронці з’ясовують, якою вона буде кримінальною чи адміністративною.

«Зараз досліджуємо чи буде це кримінальна чи адміністративна відповідальність, – сказав Олександр Богомол. – Якщо встановимо, що були спричиненні комусь тілесні ушкодження, було спричинено зрив роботи чи було пошкоджено якесь майно, то буде кримінальна відповідальність за частиною 4 статті 296 ККУ. Якщо цих кваліфікуючих ознак ми не знайдемо, то буде адміністративна: дрібне хуліганство та поява у нетверезому стані у громадському місці.».