Головна Новини Воду селам навколо Тернополя Водоканал подає за завищеними цінами

Воду селам навколо Тернополя Водоканал подає за завищеними цінами

вода

водаЗа результатами розгляду звернень жителів села Плотича Тернопільського району та Плотицької сільської ради щодо правомірності дій комунального підприємства «Тернопільводоканал» (надалі – КП «Тернопільводоканал») при включенні до договорів на послугу централізованого холодного водопостачання додаткових умов та внаслідок цього нарахування плати за зазначену послугу в завищеному розмірі, розпорядженням адміністративної колегії Тернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 02 червня 2016 року № 14-рп/к розпочато розгляд справи у зв’язку з наявністю в діях КП «Тернопільводоканал» ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Дії КП «Тернопільводоканал» по укладанню із споживачами сіл: Івачів Долішній, Плотича, Гаї Гречинські, мкр. Гаї Чумакові (с. Байківці) Тернопільського району договорів про надання послуги з централізованого холодного водопостачання, які містять вимоги, що погіршують законодавчо встановлені умови її надання, є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим пунктом 2 статті 50 та частиною першою статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку, що може призвести до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

2. Вуличні мережі у селах Івачів Долішній, Плотича, Гаї Гречинські, мкр. Гаї Чумакові (с. Байківці) Тернопільського району під’єднані до водопроводу КП «Тернопільводоканал» і в точках розмежування балансової належності мереж, встановлено загальногрупові лічильники. Згідно Листа КП «Тернопільводоканал» нарахування плати за водопостачання абонентам зазначених сіл, проводилося згідно показів індивідуальних водолічильників чи норм та з врахуванням показників загальногрупових водолічильників починаючи з : 01.03.2008 – с. Івачів Долішній; 01.12.2008 – с. Гаї Чумакові; 01.01.2011 – с. Гаї Гречинські; 01.01.2011 – с. Плотича Якщо сумарна кількість води, спожитої мешканцями, які використовують воду із відповідного (спільного) водопровідного вводу, не відповідає показам загальногрупового водолічильника, Виробник здійснює перерахунок розміру плати за фактично надані послуги з урахуванням його показів.

Різниця розподіляється між усіма Споживачами, в тому числі, і тими, що мають встановлені квартирні засоби обліку води, які взяті на абонентський облік та споживають воду із даного водопровідного вводу, пропорційно кількості мешканців у буди- нку. Жителям мкр. Гаї Чумакові с. Байківці розподіл здійснюється пропорційно кількості абонентів. Різниця, яка виникла за вищевказані періоди та виставлена до оплати споживачам, складає

Попередньо уже зазначалося, що частиною 2 статті 26 Закону України «Про житло- во-комунальні послуги» визначено, що договір не може містити умов, що вводять додаткові види оплати послуг, не передбачені типовим договором на надання житлово-комунальних послуг, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Зокрема, пунктом 7 типового договору передбачено, що плата за надані послуги за наявності засобів обліку води справляється за їх показами згідно з пунктами 10-13 Правил. Таким чином, порядок обліку та нарахування плати за послугу централізованого во- допостачання, який КП «Тернопільводоканал» застосовує абонентам зазначених сіл не передбачений нормативно-правовими актами, які регулюють відносини між виконавцями / виробниками та споживачами зазначеної послуги.

Антимонопольний комітет постановив:

1. Визнати, що комунальне підприємство «Тернопільводоканал» займає монопольне (домінуюче) становище на ринку централізованого холодного водопостачання в територіальних межах сіл: Івачів Долішній, Плотича, Гаї Гречинські, мкр. Гаї Чумакові (с. Байківці) Тернопільського району, де розташовані водопровідні мережі, які приєднані до мереж комунального підприємства «Тернопільводоканал», протягом 2008 – 2016 років та по даний час, з часткою 100%, як таке, що немає жодного конкурента.

2. Визнати дії комунального підприємства «Тернопільводоканал» по укладанню із споживачами сіл: Івачів Долішній, Плотича, Гаї Гречинські, мкр. Гаї Чумакові (с. Байківці) Тернопільського району договорів про надання послуги з централізованого холодного водо- постачання, які містять вимоги, що погіршують законодавчо встановлені умови її надання, порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим пунктом 2 статті 50 та частиною першою статті 13 Закону України «Про захист економічної конкурен- ції», у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку, що може призвести до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку. 13

3. Відповідно до статті 52 Закону України «Про захист економічної конкуренції» за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, зазначене в пункті 2 цього рішення, накласти на комунальне підприємство «Тернопільводоканал» штраф у розмірі 68000 (шістдесят вісім тисяч) гривень.

4. Визнати дії комунального підприємства «Тернопільводоканал» по необґрунтовано- му нарахуванню споживачам сіл: Івачів Долішній, Плотича, Гаї Гречинські, мкр. Гаї Чумако- ві (с. Байківці) Тернопільського району плати за послугу централізованого холодного водо- постачання, порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим пунктом 2 статті 50 та частиною першою статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку, що призвели до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

5. Відповідно до статті 52 Закону України «Про захист економічної конкуренції» за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, зазначене в пункті 4 цього рішення, накласти на комунальне підприємство «Тернопільводоканал» штраф у розмірі 68000 (шістдесят вісім тисяч) гривень.

6. Зобов’язати комунальне підприємство «Тернопільводоканал» в тримісячний тер- мін з дня одержання рішення припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції шляхом: – укладання із споживачами сіл: Івачів Долішній, Плотича, Гаї Гречинські, мкр. Гаї Чумакові (с. Байківці) Тернопільського району договорів, які відповідають вимогам Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та Типового договору, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630; – припинити необґрунтоване нарахування споживачам сіл: Івачів Долішній, Плотича, Гаї Гречинські, мкр. Гаї Чумакові (с. Байківці) Тернопільського району плати за послугу центра- лізованого холодного водопостачання, яке не передбачене нормативно-правовими актами. Про виконання зобов’язання повідомити територіальне відділення протягом трьох місяців з дня отримання цього рішення. Штраф підлягає сплаті у двомісячний строк з дня одержання рішення. Відповідно до статті 56 Закону України «Про захист економічної конкуренції» протя- гом п’яти днів з дня сплати штрафу суб’єкт господарювання зобов’язаний надіслати до Тернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України документи, що підтверджують сплату штрафу.