Головна Новини Водорості у Тернопільському ставі можуть викликати ракові захворювання

Водорості у Тернопільському ставі можуть викликати ракові захворювання

Тернопільський став – туристична родзинка не лише обласного центру, а й області. Часто можна почути як туристи, приїхавши до Тернополя, захоплюються красою нашого озера, яке до того ж, розташоване в самому центрі Тернополя. Довкола нього облаштовують сучасні пляжі, місця для відпочинку, дитячі майданчики. Одна біда – якість води  в озері дуже тривожить екологів.

Особливо у спеку тернополяни та гості міста скаржаться на неприємний різкий запах від води у ставі. Як повідомляє 20 хвилин, це все через синьо-зелені водорості, які окрім естетичного поганого вигляду, смороду, несуть ще й неабияку загрозу життю людей.

– Проблема не тільки в запаху, а й те, що водорості є токсичними, і можуть викликати навіть ракові утворення, – каже доктор біологічних наук Василь Грубінко. – А ще вони поглинають кисень, якого і так у воді мало  – все задихається.  Якщо не змити воду чи необережно ковтнути її може погіршитися стан здоров’я, тому купатися в такій воді шкідливо. Така проблема в нас вже близько 10-ти років, тому швидко вирішити її не вдасться.  Цього року озеро також буде цвісти, це треба перетерпіти. Цвістиме трішки менше, ніж минулого року, бо рівень води більший через дощові весну та літо. Науковці провели топографічну зйомку дна Тернопільського ставу вперше за 40 років та визначили стан води. Результати їх неприємно вразили. Востаннє чистили озеро в 70-х роках. Нагадаємо, в Тернопільському ставі знайшли аміак, свинець та багато солі. – Де маємо доступ, збираємо водорості, але вручну це мало дієво, – зазначив заступник мера Леонід Бицюра. – В нагоді міг стати земснаряд, але на території області їх лише два: один несправний, інший дорогий. Плануємо змонтувати до наступного сезону власний земснаряд. Проте Став потребує повного “перезавантаження”. Треба розуміти, що за рік проблему, яка накопичувалась десятки років, не вирішити. Вперше за останні роки ми почали дослідження Ставу, розробили програму дій. Цього року ми сконцентрувалися на двох напрямах: встановлення аерації для перемішування води, і очищення стоків в парку Шевченка та встановлення фільтрів.