Головна Новини Винуватці втікають за кордон, і не усіх досягає рука правосуддя

Винуватці втікають за кордон, і не усіх досягає рука правосуддя

Чи є шанси заховатися від Закону за кордоном? У межах України маємо чимало прикладів – той же Лазаренко уникнув покарання в Україні, хоча у США засудили його, але за тамтешніми законами. Янукович та його урядовці безпечно живуть у Росії. Перелік можна продовжувати.

У межах області теж є чимало прикладів, коли винуватці заховалися від правосуддя за кордоном й досі не покарані. Усі, мабуть, пам’ятають тривалу епопею із кримінальним переслідуванням колишнього лікаря Тернопільської районної лікарні, який, незважаючи на активні заперечення правоохоронців, виїхав у Німеччину на машині «швидкої допомоги» (на той час він справді був дуже хворий). Минуло кілька років, а підозрюваний у вимаганні хабара лікар так і не повернувся.

Відео, на якому молодий чоловік на інвалідній колясці виїжджає з відділення лікарні і друзі пересаджують його у легківку, – теж свого часу стало бестселером місцевого інфопростору. Це винуватець смертельної аварії втікав від правосуддя. Згодом стало відомо, що цей молодий чоловік втік до Італії, де давно працює його матір. Його оголосили в міжнародний розшук, але досі не знайшли.

У грудні 2019 року зі стін Тернопільської  лікарні швидкої допомоги втік ще один винуватець смертельної аварії. Цей водій легківки виїхав на смугу зустрічного руху і зіткнувся з рейсовим автобусом, внаслідок чого загинули дві людини. Прикордонна служба зафіксувала, як він 15.12.2019  виїхав через пункт пропуску «Грушів», що в Львівській області. Але правоохоронні органи  так і не розшукали його.

Заховався у князівстві Андорра

Водночас є випадки, коли з допомогою Інтерполу розшукують втікачів і повертають в Україну. Нещодавно у стінах Тернопільського міськрайонного суду прозвучав вирок для викрадача елітних іномарок. У 2015 році він разом із невстановленими особами викрав у Тернополі Toyota Land Cruizer 200 вартістю 751441 грн  та «LEXUS RX 350» вартістю 1316350 грн.  Хоч іномарки були оснащені новітньою сигналізацією, злодії з допомогою електронного пристрою для сканування (перехоплення) радіосигналу електронного ключа, який відкриває центральний замок запалювання автомобіля, легко впоралися із охоронними механізмами. Цікаво, що під час викрадення ще однієї легківки, яка стояла у дворі багатоповерхівки на вул. Бережанській, злодії заблокували магнітним пристроєм двері під’їзду. Вранці мешканці мусили їх вибивати.

Так от, через декілька днів викрадені іномарки знайшли захованими у гаражах. Затримали одного з викрадачів. Суд обрав йому запобіжний захід – взяття під варту із правом внесення застави. Він вніс заставу і… втік за кордон.

Аж у 2019 році Інтерпол його розшукав у … князівстві Андорра. Хто не знає – це князівство в Європі у Східних Піренеях, межує із Францією й Іспанією. Нині Андорра є процвітаючою країною – завдяки туризму та статусу офшорної зони. Славиться найбільшою у світі тривалістю життя – у середньому 83,5 роки. Населення – 77 тисяч осіб.

Серед такої малочисельної людської спільноти зумів упродовж чотирьох років переховуватися тернопільський втікач. Але рука правосуддя його таки досягнула. Вирок – вісім років позбавлення волі. Щоправда, засудженому порахували за так званим законом Савченко день за два час перебування під вартою, у тому числі – під екстрадиційним арештом в Андоррі.

Міжнародний розшук і екстрадиція

Щороку приблизно три тисячі українців перебувають у міжнародному розшуку. Наразі в Україні діє лише один спосіб оголошення особи в міжнародний розшук – звернення до Інтерполу (міжнародної організації кримінальної поліції).

Генеральний секретаріат Інтерполу розташований у Франції. Саме там розглядають усі запити правоохоронних органів. З-поміж інших основних напрямків діяльності: координація міжнародного розшуку, боротьба з торгівлею людьми, організованими злочинними угрупованнями, контрабандою наркотиків, злочинами у сфері економіки та високих технологій, а також діяльністю фальшивомонетників, підробкою цінних паперів та дитячою порнографією. Останнім часом велику увагу приділяють громадській безпеці й боротьбі з тероризмом.

Нині Інтерпол об’єднує 190 держав, які фінансують організацію на суму 59 мільйонів доларів шляхом щорічних внесків. Україна стала членом Міжнародної організації кримінальної поліції у листопаді 1992 року.

Стосовно екстрадиції. Підставами для неї можуть бути Європейська конвенція про видачу правопорушників, Конвенція СНД про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах або двосторонні договори України про видачу правопорушників та про правову допомогу, які містять положення про видачу.

Україна не має таких договорів, наприклад, з США та Канадою. Є лише двосторонні угоди у сфері надання взаємної допомоги у кримінальних справах, які не дають права видавати країнам втікачів від правосуддя або підозрюваних у злочинах громадян іншої країни. Через те й утікачі за океан мають більше шансів залишитися непокараними.

Найбільше запитів на видачу українських злочинців чи підозрюваних Україна подавала до РФ, але жодного втікача так і не отримала.

Також Україна підписала необхідні угоди із державами-членами Ради Європи, які є учасниками Європейської конвенції, про видачу правопорушників за принципом взаємності. Серед них – Австрія, Італія, Іспанія, Велика Британія, Німеччина, Туреччина, Швейцарія.

Ольга КУШНЕРИК