Головна Новини Винахід тернопільської студентки прогримів на всю країну

Винахід тернопільської студентки прогримів на всю країну

“Талановита молода винахідниця створила пристрій, який озвучує мову жестів, а значить зможе допомогти людям з вадами слуху та мови у спілкуванні з оточенням!

Тернополянці Тамарі Вощіло тільки 19 років, а згаданий пристрій – її курсова робота у коледжі. Впевнений, ми ще не раз почуємо про чудові та такі потрібні людям винаходи авторства цієї дівчини!”, – написав про юну тернополянку на офіційній сторінці у ФБ Прем’єр-міністр  України Володимир Гройсман.

Нагадаємо, студентка тернопільського технічного коледжу імені Івана Пулюя повинна була готувати курсову роботу. Дівчині запропонували розробити автоматичне регулювання для жалюзі, але Тамара подумала, що це надто банально. Їй дали тиждень на роздуми про майбутній проект. І вже через сім днів дівчина приголомшила викладачів своєю ідеєю створення рукавички, яка зможе озвучувати мову жестів, пише Сома.

На розробку пішло вісім місяців, і не обійшлося без недоліків – рукавичка вийшла надзвичайно громіздкою, до ліктя, також часто виходили з ладу дроти. Але роботу вона все ж захистила, і вирішила вдосконалити пристрій вже під час роботи над дипломом.

Цього року вона вже зуміла зробити рукавичку звичайних розмірів, а сам пристрій тепер працює без помилок.

  • Хоч у моєму оточенні немає людей з вадами мови або слуху, я впевнена, що скоро з ними познайомлюсь – такий пристрій дуже б їм знадобився. І ним вже зацікавилися в школі для глухонімих дітей. Хоча зараз мови про його виробництво не йде, для цього потрібні гроші. Крім того, немає межі досконалості – я буду й далі займатися цією роботою, – розповіла дівчина.

Розумна рукавичка підключається до смартфона за допомогою Bluetooth. На кожному пальчику – датчик, який зчитує жест і передає на мікроконтролер. Потім інформація обробляється та визначається номер, за яким у смартфоні вже записані певні фрази. Програмувати все це люди зможуть самостійно.

  • Грошей на сенсорні датчики в мене не вистачало: кожен коштував по 700 гривень, тому я їх зробила сама з радіодеталей. Працюватиму над їх точністю, адже поки рукавичка не завжди може визначити жест, як прописано в програмі. Працювати є над чим, – зізнається Тамара.

Після того, як налагодить роботу пристрою, дівчина віддасть його випробувати людям з вадами слуху та мови. А поки вона готується вступати до технічного університету в Тернополі.