Головна Новини Виграти «Зелену карту» можна без фірм-посередників

Виграти «Зелену карту» можна без фірм-посередників

Прийом заявок на американську візову програму «Зелена карта» стартував 4 жовтня. Усі бажаючі можуть подавати анкети до 7 листопада. Участь у цій програма безкоштовна, тобто за те, щоб заповнити аплікаційну форму для лотереї та отримати реєстраційний номер не потрібно нічого платити. Так само нічого не потрібно сплачувати за виграш. Якщо людина виграла у лотереї і вирішила виїжджати до Америки, то їй доведеться заплатити за участь у Диверсифікаційній візовій лотереї 330 доларів під час співбесіди в Консульському відділі, 215 доларів за медичний огляд однієї особи незалежно від віку, 165 доларів США Службі Громадянства та Імміграції США (USCIS) за послуги по обробці, збереженню та реєстрації імміграційного пакету, виготовленню та видачі документів, таких як Грін Карта. Можливі витрати на виготовлення інших необхідних документів.

Для того, щоб стати учасником лотереї «Green Card» немає потреби звертатися за послугами до посередників та фірм, які просто наживаються на людях, вимагаючи заплатити за виграш певну суму. Заповнити заявку не складно. На офіційному сайті посольства США в Україні є детальна інструкція на українській мові, як це зробити. Там же, у розділі «Диверсифікаційні візи» багато інформації про те, що таке «Грін-Кард», як подати заявку, що робити після виграшу, як пройти співбесіду у посольстві тощо.

«Заявку подають щороку восени, а результати відомі навесні наступного року, – розповідає Валері Рід, Віце-Консул Сполучених Штатів Америки. – Для тих, хто виграє є більше року до наступного вересня, щоб забрати всі необхідні документи і заповнити необхідні форми. Після того, як дізналися про перемогу, бажано одразу зайнятися підготовкою до співбесіди. А коли вже призначили дату співбесіди, то необхідно якнайшвидше пройти медичне обстеження. Саме через медичний огляд багато заявників просто не встигали виїхати по програмі, оскільки доводилось проходити додаткові медичні обстеження.».

Подавати заявки на «Зелену карту» можна кожного року, незалежно від того чи раніше ви вже це робили. Повторно можуть це робити і ті, хто вже вигравав, але з якихось причин не пройшов співбесіду або не виїхав закордон. Окрім результатів медичного обстеження необхідно надати ще інші документи.

«Потрібно подати оригінал свідоцтва про народження, – говорить Валері Рід. – Якщо людина одружена то, свідоцтво про одруження, розлучена – про розлучення, військовий квиток, український та закордонний квиток. Основному аплікату треба буде подати свої документи про освіту, довідки про несудимість з України та з тієї країни де аплікант проживав рік і більше. Якщо була зміна прізвища, наприклад при одруженні, то треба довідку про зміну прізвища записати усі зміни прізвищ у довідці про несудимість. «Зелена карта» надає можливість постійного проживання в США, але якщо той, хто виграв перебуватиме за межами Америки довше ніж 365 днів, то статус постійного резидента втрачається. Для підтримки статусу необхідно хоча б раз на рік приїжджати в США. Житло і робота не надається, люди самі вирішують де будуть жити і працювати. Під час співбесіди більшість розповідає, що планує перший час залишатися у друзів або родичів для того, щоб визначитися, що робити далі: отримувати нову освіту, кваліфікацію або роботу. Зазвичай люди вже мають до кого їхати або де зупинитися.».

Щоб виграти у лотереї жителі області часто користуються послугами фірм-посередників і за це доводиться сплачувати велику суму коштів. Фірми також можуть незаконно використовувати особисті дані громадян і вже по факту виграшу вимагати у людей гроші за це. Віце-Консул Сполучених Штатів Америки Валері Рід радить не користуватися послугами посередників, а все робити самостійно, щоб не стати жертвами шахрайських схем. Якщо ж персональні дані людини використали без її дозволу, то необхідно звернутися до правоохоронних органів. Якщо ж людина виграла у лотереї і має бажання виїхати до США, але сама не заповняла анкети, то може звернутися за консультацією та додатковою інформацією до Консульства США. Для цього необхідно написати на електронну скриньку KyivFPM@state.gov .

В останні роки в Україні заявки на «Зелену карту» подають більше дев’яти мільйонів громадян. За цим показником наша держава є лідером подачі заявок у Європі та четвертою в світі. Найбільше анкет надходить із західної України, а Тернопільська області подає 39% від усіх анкет Західного регіону. Минулого року «Зелену карту» виграло майже 4 тисячі українців. Утім, візи отримують 1500-1700 осіб в рік. Усього ж на Європу, до якої належить й Україна, США на рік виділяють 5 тисяч віз.