Головна Новини Ветерани АТО та духовенство заклали капсулу під будівництво унікального реабілітаційного центру

Ветерани АТО та духовенство заклали капсулу під будівництво унікального реабілітаційного центру

Роботи зі зведення унікального реабілітаційного центру почали в Тернополі. Капсулу під будівництво минулого тижня заклали поблизу парку «Загребелля», в межах бувшої насосної станції. Зробили її з гільзи, а всередині помістили символічний дитячий малюнок. Центр, який будівельна компанія «Креатор-Буд» зведе для бійців АТО, їх сімей, воїнів-афганців та ветеранів-інвалідів, не має аналогів в Україні. Будівля буде повністю адаптована під потреби інвалідів, людей з травмами.

Участь в закладанні капсули взяла громадськість Тернополя, воїни АТО, ветерани, патріотичні організації, волонтери, духівництво. Поблагословив починання судовий вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ отець Роман Дутчак, відтак після спільної молитви на ділянці розпочались підготовчі роботи.

На місці закладення капсули вже наступного року має з’явитись приміщення на тисячу квадратних метрів, яке буде невід’ємною частиною житлового комплексу. На цій ділянці колись була розташована насосна станція, однак вона не використовувалась, тому площа перетворилась на хащі. Втім, усю територію, де колись була станція, а також навколишні насадження, облагородять, облаштують доріжки, висадять квітники. Ініціатори зведення центру — ветерани, бійці та волонтери.

— Завдяки командній роботі, ми знайшли забудовника і в співпраці з міською радою та іншими органами державної влади, маємо результат, що цей проект нарешті втілиться вжиття, — зазначає офіцер роти особливого призначення Роман Мельник.

Нагадаємо, на прохання ветеранів та волонтерів відгукнувся меценат та підприємець, генеральний директор “Креатор-Буду” Ігор Гуда, який з 2014 року підтримує бійців. Нещодавно компанія виділила 3000 метрів квадратних на житло бійцям, на частину площі ветеранам вже видали сертифікати.

Спортсмен з обмеженими можливостями Святослав Олійник пояснив, чому такий центр треба було будувати з нуля, а не займатись переобладнанням якихось наявних приміщень. Він зазначає, що більшість закладів, в тому числі й лікувальних, не розраховані на інвалідів, які пересуваються на візку. Тому «калясочникам» важко навіть елементарно піти в туалет: кабінки завузькі для візків. Те саме з душовими кабінами, дверми, пандусами.

Центр передбачає великий басейн, зал психологічної реабілітації, конференцзал на п’ятдесят місць, зал лікувальної фізкультури, кабінети стоматолога та уролога, кабінет масажу, фізіотерапевтичний кабінет, кафе. Також діятиме ігрова кімната для дітей воїнів, де малеча зможе провести час, поки батько проходитиме процедури. Реабілітаційний центр буде частиною житлового комплексу.

— Я душею і розумом підтримую цей проект, і всі починання, які направлені на підтримку хлопців. Для людей, які можуть тримати в руках зброю, для чоловіків, які готові віддати життя, може бути принизливо: їм обіцяємо, що «ми вам допоможемо, ми вас спасемо». Ні, просто інколи треба зрозуміти й підтримати, — зазначає ветеран АТО Валерій Чоботар.

Планується, що реабілітаційний центр стане місцем, де можна буде зустрічатись із побратимами-ветеранами, відпочивати, оздоровлюватись. Ті люди, які отримали травми, заново вчитимуться ходити, користуватись протезами, проходитимуть процедури.