Головна Новини «Вертеп» назавжди: у Тернополі урочисто відзначили ювілей унікального товариства

«Вертеп» назавжди: у Тернополі урочисто відзначили ювілей унікального товариства

У Тернополі урочисто відзначили 30-літній ювілей унікального культурно-просвітницького товариства «Вертеп».

Народилося воно наприкінці 80-х, ще в часи радянського компартійного атеїзму, коли вийти на вулицю з Різдвяною зіркою й віншуванням Ісуса на устах загрожувало навіть дуже великими неприємностями, пише Україна Молода

Але група патріотично налаштованих тернопільських студентів, наслухавшись розповідей своїх батьків, таки вирішила відтворити забуте національне дійство.

Слідом за найпершим студентським вертепом тернопільськими вулицями йшли всюдисущі тоді агенти КДБ.

І саме той, найперший, вертеп став поштовхом до створення вже в березні 1989 року громадського культурно-просвітницького молодіжного об’єднання.

Присягали його члени на саморобних національних прапорах, пошарпаних міліцією під час славнозвісного першого фестивалю «Червона рута».

І відтоді тернопільський «Вертеп» став своєрідним ядром культурного й політичного життя свідомої місцевої молоді.

Його члени завж­ди були в перших рядах усіх заходів і акцій, спрямованих на здобуття, а відтак i утвердження української незалежності.

З лав товариства вийшло чимало відомих на Тернопільщині і за її межами талановитих політиків та громадських діячів.

А саме слово «вертепівець» стало називним, означаючи людину, яка передусім щиро віддана національній ідеї, а також добре знає, високо цінує і талановито «несе в маси» історію та культуру свого народу.

На початку 90-х тернопільський «Вертеп» не раз виїжджав до східних областей України, де для багатьох людей їхні різдвяні вистави ставали справжнім відкриттям, своєрідним культурно-історичним «лікнепом» чи ковтком національної духовності.
Тоді ж було започатковано фестиваль «Різдвяні дзвони», завдяки якому одержали можливість показати свою самобутність і позмагатися в талантах сільські вертепи області (згодом він трансформувався у сучасний Парад вертепів, який проводиться щороку в січні).
До «Вертепу» народні різдвяні й великодні дійства ототожнювалися в регіоні в основному з сільською обрядовістю, а товариство, зібравши весь культурологічний матеріал по селах, успішно адаптувало його до міського середовища. Тож можна сказати, що «Вертеп» повернув Тернополю українську національну обрядовість.
Сьогодні до славного товариства входять уже й діти тих найперших «вертепівців», і традиції його множаться та продовжуються.
Свій 30-річний ювілей «Вертеп» відзначив багатолюдними урочинами в тернопільському Українському домі «Перемога», де відбулися, зокрема, фотовиставка з історії діяльності товариства, виставка виробів народних умільців, концерт за участю членів товариства та спецпогашення марки і конверта з нагоди цієї дати.