Головна Новини Важкий понеділок: зірвана сесія, шарпанина та двоє постраждалих

Важкий понеділок: зірвана сесія, шарпанина та двоє постраждалих

Запланована на 24 квітня п’ятнадцята сесія міської ради не відбулася. Натомість, упродовж години біля приміщення міської ради годину тривало протистояння між депутатами ВО «Свобода» та представниками інших фракцій і тернополянами. Троє свободівців – народний депутат Михайло Головко, депутат обласної ради Олег Сиротюк та депутат міської ради Володимир Стаюра – і їхні прибічники перед початком пленарного засідання заблокували вхід до міської ради. Вони погоджувалися пустити до приміщення усіх депутатів, окрім трьох «зрадників»: Романа Навроцького, Ігоря Турського та Івана Сороколіта, яких раніше вже виключили з партії. Тепер же вони вимагали, щоб останні склали мандати депутатів. Підтримати вигнанців під стіни міської ради прийшли і виборці, зокрема ті, хто голосував за Івана Сороколіта.

  • Ми вибирали Івана Сороколіта і прийшло його підтримати, – каже тернополянка Марія, – Тому що він для нас дуже багато зробив. Ми жили у гуртожитку комбайнового заводу і нам не дозволяли приватизовувати кімнати. Нас продали, як рабів разом з будинком, а він нам допоміг знайти власника і в приватизації допоміг. Ми за нього голосували не за як представника ВО Свобода, а як за особистість. Ті хто блокує вхід, це не тернополяни, а приїжджі «тітушки». Вони у готелі «Глобус» жили і АТОшника побили. Зараз вони вчепилися тих трьох депутатів, які реально допомогають, а ті що нічого робити не хочуть їх не чіпають. А Головко, що у Верховній раді дуже сильно дбає про людей? Скаче там, як коза по кріслах.

Підтримували їх і колеги-депутати. Так,  Андрій Шкула неодноразово звертався до Головка, Сиротюка і Стаюри звільнити сходи і пустити депутатів до сесійної зали. Та ні звернення депутатів, ні скандування тернополян «Ганьба» не допомагало. У декого з молодиків, які блокували вхід, у руках були пляшки з кольоровою рідиною, щоправда, її «не пустили» в діло. Та все-таки двоє депутатів постраждало. Юрію Смакоузу пирскнули в обличчя з балончика коли він хотів зайти у міську раду. Хтось із тих же молодиків біля входу жбурнув у натовп яйце, яке втрапило Володимиру Міську в око. Обоє депутатів звернулися до медиків за допомогою.

Міський голова Сергій Надал до людей не вийшов, хоча вони цього вимагали. А близько одинадцятої, зайшовши у майже порожню сесійну залу оголосив, що немає кворому і сесія переноситься, а про її дату оголосять додатково.

  • Виборці, які хочуть відкликати своїх депутатів можуть зробити це, але це не буде робити хтось замість них, – зазначив після цього Іван Сороколіт. – І це мають розуміти треті особи. Звернення до міського голови, який не вийшов до тернополян: на наступний раз організувати сесію так, щоб вона відбулася. Якщо хтось із народних депутатів, депутатів обласної ради, тернополян захоче виступити цивилізовано на сесії, він зможе прийти і це зробити. Робити силовий варіант Тернопіль не дозволить.

Одразу після цього Іван Сороколіт, Ігор Турський та Роман Навроцький звернулися в обласне управління Нацполіції, де написали заяви про перешкоджання здійснювати їм депутатські повноваження, що, відповідно до статті 351 кримінально кодексу України, тягне за собою кримінальну відповідальність.