Головна Новини Вагітність і кір: все, що потрібно знати про це

Вагітність і кір: все, що потрібно знати про це

AH1n1 concept

Вагітність – період підвищеного ризику для здоров’я жінки, коли вона і майбутня дитина перебувають у найменш захищеному становищі перед багатьма хворобами. Однією з таких гострих інфекційних хвороб є кір симптоми якого виявляються через 7-20 днів після зараження, проходячи так званий інкубаційний період. Важливу інформацію щодо вагітності, кору та щеплення від нього надали фахівці компанії “Нестле”.

Чи можна вагітним робити щеплення від кору

Вакцина, що містить препарати пригнічених вірусів кору, краснухи та паротиту, не ставиться вагітним жінкам. Заборона пов’язана із тим, що вакцинація є втручанням в імунну систему організму, що вкрай небажано і потенційно небезпечно для вагітних. Однак відомостей про негативний вплив вакцини на плід чи здоров’я вагітних нема, через те, що бракує досліджених випадків вакцинації вагітних цим препаратом.

Перед вагітністю можна робити щепленні від кору за 30-35 днів до прогнозованого запліднення. Після пологів можна ставити щеплення через 5 днів, оскільки вакцинація не впливає на грудне вигодовування.

Чи викликає кір гіпоксію плоду

bld064810

Важкий перебіг вірусної інфекції характерний для всіх дорослих. Коли ж жінка чекає на дитину, її організм і без того зазнає навантаження на всі системи та органи, особливо в третьому триместрі, коли плід має значну вагу та потребує чимало ресурсів від матері. Ураження кором для вагітної є небезпечним станом через токсичну дію самого вірусу, через високу температуру тіла та вторинні інфекції, що виникають на фоні кору.

“Найчастіше ускладнення кору – бронхіт, пневмонія, енцефаліт, під час яких пригнічується функція дихання, а в останньому випадку уражається нервова система, що контролює в тому числі й тонус пуповини. Таким чином, навіть не враховуючи небезпеки інфекції плоду,  наслідки кору вагітної можуть призвести до гіпоксії дитини в утробі, про симптоми якої можена переглянути на сайті nestlebaby.com.ua” – розказали спеціалісти.

Чи бувають викидні у вагітних із кором

Якщо кір стався в матері менше ніж за 10 діб до пологів, породілля обидва є хворими та в перші години народження дитині роблять ін’єкції імуноглобуліну, оскільки в неї вроджений кір.

В останньому триместрі лікарі вирішують, чи робити кесарів розтин (плід старший 7 місяців) у разі важкого стану вагітної через інфекцію.

У II триместрі кір може викликати викидень або передчасні пологи з вірогідністю 20%. У I триместрі хвороба підвищує ризик викидня до 50%. Також існує небезпека відшарування плаценти та ураження плоду внаслідок температури матері та прийому препаратів для симптоматичного лікування.

Отже, кір є небезпечним захворюванням із високим рівнем заразності, тому вагітним слід оберігатися та заздалегідь планувати вакцинацію.