Головна Новини Біля тернопільського центру зайнятості черги з підприємців

Біля тернопільського центру зайнятості черги з підприємців

Майже 400 підприємців з Тернопільщини, які не працювали через карантин, хочуть протягом дня написати заяви. Вони оформляють грошову допомогу від держави. Повідомили в обласній службі зайнятості, повідомляє Суспільне

У Тернополі біля центру зайнятості утворилися черги з підприємцівСуспільне Тернопіль

у чергах чекають підприємці з тернопільських ринків

За словами речниці обласної служби зайнятості Олени Рак, підприємці, які не мають найманих працівників, можуть отримати майже 5 тисяч гривень за кожен місяць без роботи.

У Тернополі біля центру зайнятості утворилися черги з підприємцівСуспільне Тернопіль

Заяву пише підприємець Володимир Гуриш

Підприємець з Тернопільського центрального ринку Володимир Гуриш разом із дружиною заповнює документи. Каже, що не працювали 3 місяці:

“Втратили дуже багато, бо пішли в карантин з 18 березня. Так як жінка працює продавцем непродовольчих товарів, тобто, продає взуття, то там пропало практично 2 сезони: осінньо-весняний і зимовий, бо не встигли продати”.

У Тернополі біля центру зайнятості утворилися черги з підприємцівСуспільне Тернопіль

Підприємці оформляють документи самостійно

Підприємиця Оксана Зюбровська теж працює на центральному ринку. Жінка розповіла, що про перелік документів для отримання виплати дізналася на сайті служби зайнятості:

“Клопітка справа: потрібно заяву про припинення діяльності, наказ про відновлення діяльності. Потрібна довідка по сплаті Єдиного соціального внеску і потрібна відомість по кількості робочих годин”.

Документи підприємці заповнюють самостійно, бо в службі зайнятості діють карантинні обмеження.

“Якщо роботодавець знає, хто його спеціаліст, то відразу віддає йому. Якщо людина ще не знає, бо не зверталася в центр зайнятості, то документи залишає в скриньці. Коли вже спеціаліст перевірив, він їх передає на засідання обласної комісії. За тиждень можливе перерахування”, – пояснює працівниця Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Ольга Михалків.

Якщо документи заповнені неправильно – їх можна переоформити протягом 5-ти днів, –каже директор Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Анатолій Куриляк. За його словами, також ці документи можна подати онлайн. Звернутися до центру зайнятості із заявою на виплату можна не пізніше, ніж через 90 днів з моменту призупинення роботи:

“У нас закінчується 90 днів з моменту закриття ринків, тому в один день всі вирішили прийти і подати документи”.

У Тернополі біля центру зайнятості утворилися черги з підприємцівСуспільне Тернопіль

Це останній день оформлення документів для тих, хто закрився на карантин 90 днів тому

Грошову компенсацію для себе підприємці оформляють з 6-го червня, – розповіла заступниця директора обласного центру зайнятості Олександра Островська. За її словами, заяви на грошову допомогу наразі написали 164 людини.