Головна Новини Більше року не можуть назвати прізвище замовника вбивства активіста

Більше року не можуть назвати прізвище замовника вбивства активіста

Кілька слів щодо акції, яка відбулася 20 червня біля приміщення Тернопільської обласної прокуратури. З ініціативи Правого сектора було організовано акцію, вони ж запросили приєднатися до неї «Азов» та «Свободу». Це було досить доречно, так як пройшло більше року після убиства В.Ващенко, і тому необхідно було надати справі ширшого розголосу. До цього спонукали і деякі деталі судового процесу над вбивцями. Одночасно на вівторок було домовлено про зустріч вдови Віталія Наталії із обласним прокурором Перчем, у якого на цей час був прийомний день.
Логічно, що учасники акції хотіли почути від прокурора особисто кілька тез про справу щодо замовників вбивства – останній навідріз відмовився вийти до людей. Зустріч прокурора та Н.Ващенко відбулася наодинці. Обласній прокуратурі, а з часом і обласному управлінню поліції було вручено звернення, пише Віталій Савчук активіст Народної ради

Прокурору Тернопільської обласної прокуратури Перчу В.О.
Начальнику обласного управління поліції Богомолу О.М.

Уже більше року пройшло з часу убивства громадського діяча Кременеччини, члена ГО Народна Рада Кременецького району, депутата Кременецької міської ради Віталія Ващенка. За цей час було спіймано виконавців убивства, йде судовий процес над ними. Але у ході досудового слідства відбувалися моменти, які були проігноровані слідством, а з часом і прокурором – державним обвинувачувачем. До цього можна віднести той факт, що буквально за 15-25 хвилин до свого побиття, В.Ващенко телефоном спілкувався із тодішнім начальником поліції Кременецького РВ УМВС Галевичем В.Б. Останнього не не було допитано ні у ході слідства, ні судового процесу, хоча це могло б пролити світло на деякі моменти злочину. Затягується справа і з розслідуванням справи по замовниках злочину, не досягши за рік жодного конкретного результату.
У зв’язку із цим вимагаємо активізувати дії, у результаті яких покарання щодо убивства В.Ващенка отримають усі учасники злочину.
Варто зазначити, що практика «покривання» посадових осіб є загальноприйнятою у діяльності органів прокуратури та правоохоронних органів.
Так уже більше двох років триває кримінальне провадження щодо використання підробленого диплому при призначенні на посаду директора Кременецького професійного ліцею М.Яськевич, яке здійснюється Тернопільською міською прокуратурою та Тернопільським обласним слідчим управлінням. Незважаючи на наявність усіх доказів по даному провадженні, справа «стоїть» на місці, причому у ході слідчих дій «прогалини» довжиною у місяці.
Аналогічним є провадження по підозрі у підробці рішень сесій Кременецької міської ради. Останні слідчі дії по даній справі здійснювалися 2 лютого 2017 року, а відновилися у середині червня лише після візиту активістів до Кременецького райвіділу поліції. Більше року тривають кримінальні провадження щодо дій Кременецької міської ради щодо закупівлі і замовлення послуг (а саме, закупівля атрибутики та путівників), порізки дерев у межах міста Кременець, та не можуть знайти логічного продовження, «подорожуючи» з районного управління до обласного і навпаки.
Закриваються справи, які стосуються крадіжки документів із управління Кременецького управління Держгеокадастру, саме тих, які підозрюються у підробці та фальсифікації.
Той факт, що органи прокуратури та правоохоронці виконують «замовлення», свідчить ігнорування фактів по справі незаконної передачі приміщень комунальної лікарні у Почаєві Почаївській Лаврі. Двічі справа відкривалася, двічі закривалася, але усі слідчі просто «не помічали» того факту, що на момент передачі даних приміщень Почаївським міськвиконкомом вони не були на балансі міськради. Нове подання стосовно незаконних дій Почаївської міськради по даному питанні правоохоронці з руки прокуратури просто проігнорували, і будуть змушені взяти до розгляду лише завдяки рішенню слідчого судді (варто зазначити, що лише з рішенням суддів правоохоронці відкривають кримінальні провадження щодо перевірки фальсифікованого алкоголю).
Цілком на «совісті» слідчих та прокуратури і справа щодо зловживань колишнього міського голови Почаєва О.Іванюка, яка закінчилася звільненням його із залу суду у зв’язку із закінченням строку давності злочину. До даного часу так і не подано позову щодо повернення у комунальну власність міста Почаєва земель, відчужених незаконими діями у громади О.Іванюком.
Дотепер залишаються нез’ясованими злочини, пов’язані із насильницькою смертю жителів Кременеччини (села Комарин та Дунаїв).
Не проявляють наполегливості прокурори і у судовій справі по «кременецьких лісниках», яка тягнеться уже більше двох років.
Правоохоронці та прокуратура усе більше віддаляється від громади, дозволяючи собі не реєструвати звернення та заяви громадян.
У свою чергу з «незрозумілих» причин заново відкриваються кримінальні провадження щодо активістів Кременеччини, серед них по заяві судді Л.Варневич, головним звинуваченням якої є той факт, що громадські активісти відвідують засідання суду та висвітлюють їх у засобах інформації та соцмережах. У той час, коли справа по побиттю нашого активіста О.Сильвеструка, «тягнеться» більше року, справу, у якій підозрюваним є активіст О.Гринюк, уже за два місяці передали до суду.
Вищенаведені факти свідчать, що корупція просякла усі органи, які мають слідкувати за дотриманням законності, до коренів. Прикладом цього є гучна «справа тернопільських прокурорів», а саме та, яка стосувалася прокурора Тернопільської міської прокуратури В.Сідорова: незважаючи на усі спроби притягнути його до відповідальності, він щасливо «вирішує» свої справи, ставши офіційним радником міського голови Кременця О.Ковальчука, надаючи йому «цінні» консультації.
Таким чином ми вимагаємо реальних дій, спрямованих на подолання корупції в органах державної влади а не «фарсу», конкретних відповідей щодо фактів, які викладені у даній заяві та їх ефективному і швидкому завершенні. Для ефективного вирішення усіх вищезазначених (та інших) питань необхідно направити у Кременецький район представників обласної прокуратури і слідчого управління та їх спільній діяльності із представниками громадськості краю.
Підпис під зверненням поставили представники Народної Ради Кременецького району, Тернопільського обласного проводу Правого Сектора, Кременецької районної організації Народного контролю та Тернопільського обласного проводу Національного корпусу Азов. Відсутність підпису від Свободи пояснюється просто: на акцію прийшли виключно рядові члени партії, і небуло жодного представника, який мав би право висловлювати позицію політсили.