Головна Новини Біла халатність: на Тернопільщині “витискають” немовлят

Біла халатність: на Тернопільщині “витискають” немовлят

Гусятині, що на Тернопільщині, породіллі звинувачують місцевих акушерів у некваліфікованій медичній допомозі та хамській поведінці. Жінки стверджують, що медики змушують породіль народжувати раніше визначеного терміну та стимулюють пологи забороненими препаратами.

Про це розповідають журналісти викривального проекту «Лікарські таємниці» на телеканалі ZIK.

Після травми під час пологів Наталія Набожняк може годувати свою дитину тільки через трубку. Зараз немовля постійно потребує особливого догляду, адже в нього уражена центральна нервова система.

Під час вагітності Наталя мала проблеми із нирками. Та гусятинські медики запевнили, що все буде добре. Лікарям жінка повірила, тому і не заперечувала, коли лікар-гінеколог Лілія Бурейко порадила на останніх термінах вагітності лягти на збереження до пологового відділення.

Проте одразу ж після госпіталізації Наталі простимулювали пологи й жінка народила впродовж доби, а не протягом тижня, як було заплановано раніше.

«Уже згодом, після пологів, ми дізналися, що мені вкололи стимулюючий препарат. Проте, коли я перед пологами запитувала, що мені вводять, акушер переконувала, що це безпечний укол для розслаблення шийки матки», – пригадує пацієнтка Гусятинської районної лікарні Наталія Набожняк.

Натомість львівські медики наголошують, що препарат синестрол, який вкололи Наталі, є протипоказаний вагітним. Адже може спричинити передчасні пологи або стати причиною викидню.

«Стимулюючі уколи є протипоказані під час вагітності та лактації. Також вони протипоказані при серйозних соматичних, серцевих та судинних захворюваннях», – прокоментувала лікар-гінеколог 1-го міського комунального пологового будинку м. Львів Анна Мала.

Наталія Набожняк пригадує, що навіть після трьох небезпечних уколів пологи не розпочиналися. Попри це, медики вирішила перевезти жінку в пологовий зал.

«Спочатку лікарка сама ледве не на стіл вилазила й руками натискала на живіт. Потім почали тиснути простирадлами. Та навіть після цього я не могла народити. Так, приблизно 40 хвилин, може й більше, вони витискали дитину», – розповіла Наталія Набожняк.

Тільки після майже години важких пологів Наталі все ж зробили кесарів розтин. Натомість, акушер Лілія Бурейко, яка приймала пологи у Наталі, тепер заперечує, що стимулювала перейми та тиснула на живіт.

«Я не можу зараз пригадати всі дрібниці, всі проблеми, що і як було під час тих чи інших пологах. Та я впевнена, що ми робили все можливе, щоб врятувати і маму, і дитину. Ні один лікар не хоче своєму пацієнту зробити гірше», – прокоментувала лікар-акушер Гусятинської районної лікарні Лілія Бурейко.

Захищає свою колегу й завідувачка пологовим відділенням. Хоч вона і не була присутня на пологах від початку, проте стверджує, що її підопічні не могли допустити такі помилки.

«Я впевнена, що такого не було, щоб породіллі давили на живіт. Мене викликали вже наприкінці пологів. Але я можу сказати, що за моєї присутності нічого подібного не було», – додала завідувач пологовим відділенням Гусятинської РЛ Ольга Павлишин.

Натомість Наталія Набожняк впевнена, що саме препарат синестрол, який вкололи напередодні, став причиною передчасних пологів, і як наслідок – травми дитини. Адже народила жінка на 12 днів раніше визначеного терміну.

Тепер родина Набожняків намагається покарати лікарів за допомогою правосуддя. Вони переконують, що гусятинські медики не тільки неправильно провели пологи, а ще й підробили медичну документацію, щоб приховати свої помилки.

Інша постраждала пацієнтка – Марія Кушнір, яка також народжувала у Лілії Бурейко, додає, що такі випадки лікарської халатності є непоодинокими. Її дитина також після стимуляції препаратом та видавлювання народилася з ураженнями центральної нервової системи.

«Я знаю, що такі випадки при пологах є непоодинокими. Як тільки вагітна жінка з навіть незначними проблемами приходить до лікарні, акушер Лілія Бурейко одразу ж говорить, що вже треба народжувати і дає укол», – переконує постраждала пацієнтка Марія Кушнір.

Натомість, поки триває слідство, лікар-акушер Лілія Бурейко і далі працює в Гусятинській районній лікарні.