Головна Новини Бюджет участі вже у Тернополі

Бюджет участі вже у Тернополі

Цього року в Тернополі вперше впровадили програму бюджету участі, завдяки якій кожен мешканець може долучитись до покращення міста. Для цього, у 2017 році із міського бюджету заплановано виділити 5 млн грн. і на що їх буде витрачено тепер буде вирішувати громада, а не чиновники мерії, чи депутати. Так, минулого місяця, всі тернополяни мали можливість подати власні ідеї та пропозиції у формі проектів. В рамках бюджету наступного року планується реалізувати найвдаліші проекти, які будуть лідерами у голосуванні.

Положення про Громадський бюджет передбачає утворення номінаційного комітету, функція якого є відносно технічною – проаналізувати ті проекти, які надійшли та створити умови для голосування. Тобто, виконувати функції суто виборчої комісії. В номінаційний комітет входять представники депутатського корпусу, громадськості та виконавчого комітету міської ради. Заявки розглядаються і направляються розпорядникам коштів на профільні управління, аби ті дали свої висновки згідно форм, затверджених в положенні.

Рішенням номінаційного комітету постановили, що заплановані 5 млн грн будуть поділені таким чином: 4 млн виділяється на великі проекти, сума яких становить від 100 тис до 1 млн грн; а 1 млн  –  на малі проекти, від 1 до 100 тис грн. В цілому, суть розподілу така: переможцями можуть стати мінімум 4 великих проекти та мінімум 10 малих.

На сьогодні механізм бюджету участі реалізовується в багатьох країнах світу. В Україні така система розподілу коштів діє в Києві, Львові, Івано-Франківську, Чернівцях, Вінниці, а відтепер і у Тернополі.

Тернополяни можуть підтримати вподобані проекти до 21 листопада власною банківською карткою, пройшовши ідентифікацію за системою Bank ІD не виходячи з власної домівки. А прихильники прогулянок можуть особисто прийти з паспортом в пункт голосування у ЦНАПі. До речі, система дозволяє голосувати одночасно за кілька проектів. Також правила передбачають, що автори за власної згоди можуть їх об’єднувати.

Не всі заявки, які надійшли на розгляд, були допущені до голосування. Так, 12 проектів було відхилено через невідповідність до положення про Громадський бюджет. Наразі тернополяни можуть проголосувати за один або кілька із понад 60 зареєстрованих проектів. І до 1-го грудня стане відомо які проекти міська рада буде реалізовувати в 2017 р.

Станом на сьогоднішній день є декілька проектів, що вже вибились у лідери: «Мережа міні-притулків для собак та котів «Вірні друзі»», який націлений на створення мережі притулків по місту з метою зменшення кількості безпритульних тварин на вулицях; «Соціальний мультиспортивний зал», який має на меті створити якомога більше місць для тренувань людей в різних напрямках: спортивному, туристичному, сучасному неформальному і танцювальному; та «Молодіжний Центр – відкрита платформа для комунікації, навчання та втілення проектів», що обіцяє підвищити інтелектуальний та моральний рівень молоді, розвинути їх творчий потенціал, сприяти національно-патріотичному вихованню, популяризації здорового способу життя, працевлаштуванню та зайнятості у вільний час, молодіжному підприємництву, забезпеченню громадянської освіти молоді.

Окрім цього, є чимало пасивних та недооцінених ідей. Низькою популярністю наразі користуються такі проекти, як «Декламаторський конкурс «Молодий оратор»», який прагне зацікавити молодь у творчості сучасних поетів; «Центр підготовки волонтерів», де б проходило навчання майбутніх волонтерів; «За гідність та свободу», що передбачає допризовну підготовку школярів та ін.

Як бачимо, високою популярністю користуються ті проекти, які мають на меті значущі зміни та широку цільову аудиторію. На даний час активність громади невисока.  Проте, до кінця голосування ще достатньо часу.

Все що відбувається в рамках даного заходу, потрібне, перш за все, нам. Адже, програма бюджету участі –  унікальна можливість використати бюджет міста саме на ті зміни, які необхідні саме вам. І саме ваш голос здатен запустити механізм реалізації цих змін. Тому, затратьте ці незначні зусилля, аби відчути себе депутатом та взяти участь у розподілі міського бюджету.

Наталія Шкляр