Головна Новини Бюджет Великодедеркальської громади у 2017 році складає майже 20 млн грн

Бюджет Великодедеркальської громади у 2017 році складає майже 20 млн грн

Великодедеркальська сільська об’єднана територіальна громада, що на Шумщині, у 2017 році одна з перших прийняла бюджет, загальний обсяг якого складає майже 20 мільйонів гривень. До громади входять 7 населених пунктів, чисельність – 3 тисячі 800 осіб, площа – 77 кв. кілометрів.

20 років сільським головою і висока підтримка на останніх виборах

Іван Данилюк головує у Великих Дедеркалах уже 20 років. Торік, 18 грудня, на місцевих виборах в ОТГ Тернопільщини Іван Федорович здобув чималу підтримку уже в семи селах. За нього проголосувало 79 % виборців. Відтак він отримав найбільшу кількість голосів серед кандидатів, яких висунув «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Каже, що прийняття бюджету громади, було одним з найважчих за всю його кар’єру. На які напрямки спрямовані кошти – в інтерв’ю із головою Великодедеркальської сільської ОТГ Іваном Данилюком.

7 мільйонів гривень власних доходів

  • 20 мільйонів – сума немала, а яка частка власних доходів новоствореної громади?

Власні доходи громади складають близько 7 мільйонів гривень. Можливо, буде і перевиконання, бо плануємо збільшити кількість робочих місць, де є кілька інвестиційних проектів. Загальний бюджет нашої громади, разом з субвенцією та дотацією, складає 19 мільйонів 850 тисяч гривень. Це вже перспектива на майбутнє і великі можливості для реалізації планів. Наразі ми отримали більше 200 тисяч медичної субвенції, більше 522 500 грн. освітньої і 188 900 грн. додаткової дотації.

  • Які першочергові завдання має вирішити ваша об’єднана територіальна громада?

У зв’язку з посушливим літом постало питання щодо забезпечення людей централізованою системою водопостачання. Зокрема, до нашої громади входить с. Радошівка, де упродовж 15 років не діє водогін. Тому одним із першочергових завдань визначили вироблення проектно-технічної документації щодо будівництва водогону в цьому селі. Але на розширення матеріально-технічної бази комунального господарства у нас не вистачає вже грошей. А хочемо ще впорядкувати систему збирання сміття по всіх селах, відлагодити роботу каналізаційних мереж. Тому сподіваємося на додаткові дотації від Фонду регіонального розвитку.

Ремонт доріг і відновлення автобусного сполучення між селами ОТГ

Жителі сіл скаржаться, що погані дороги і відтак не належне транспортне сполучення є причиною того, чому люди виїжджають із цих населених пунктів, а також наголошують, що це серйозна перешкода розвитку зеленого туризму. Яка у вас ситуація?

Ремонт доріг – це найбільш болюче питання. Дедеркали – це адмінцентр і він розташований в центрі на шляху автомобільного сполучення Тернопіль – Шумськ, Тернопіль – Дедеркали, траса іде на Львів, Шепетівку і Кременець, Хмельницький і Кам’янець-Подільський. Торік майже 50 тисяч гривень було виділено на ремонт цієї центральної частини дороги на рахунок співфінансування з обласним управлінням автомобільних доріг. Найбільш проблемним питанням є під’їзні дороги до наших населених пунктів і зв’язок з адмінцентром. У першу чергу це дороги Садки – Дедеркали. Ще до 4 грудня подали на конкурс проектно-технічну документацію щодо проведення ремонту цієї дороги вартістю 4 мільйони 200 тисяч гривень. Також ми ще маємо близько 400 тонн будівельних матеріалів для проведення першочергових ремонтних робіт. Думаю, як тільки настане тепліша погода, будемо проводити ремонт проблемних ділянок. Звісно ми також хочемо поліпшити автобусне сполучення між нашими населеними пунктами і цього вимагають жителі. Сьогодні вкрай необхідно відкрити сполучення громадського транспорту між населеними пунктами Садки – Великі Дедеркали. Спільно з районною державною адміністрацією зараз працюємо у цьому напрямку.

6 проектів, спрямованих на поліпшення закладів освіти та соціальної сфери

Важливою є робота і утримання соціальних закладів. Як вирішуватиме ці завдання новостворена громада?

У нас виготовлено кілька проектів щодо шкільної і дошкільної освіти. Це проект щодо реконструкції паливної системи у Великодедеркальській школі І-ІІІ ступенів. Плануємо також перекрити дах у Мізюринській школі. Хочемо добудувати частину дитячого садочка у Великих Дедеркалах. І сподіваємося, що виготовлений проект на будівництво стадіону зі штучним покриттям при Великодедеркальській ЗОШ буде втілений в життя. Також на завершенні роботи по реконструкції геріатричного будинку, на які передбачено кошти в розмірі 3 мільйони 55 тисяч гривень. У 2015 році було проведено робіт на 4 мільйони 200 тисяч. Більше як 420 тисяч за рахунок благодійних внесків і допомоги нам вдалося закупити 30 багатофункціональних ліжок і частину постільної білизни і меблів. Зараз роботи на 90 відсотків виконані. Залишилась певна частина роботи по благоустрою території, налагодження дії очисних споруд. Це дасть можливість запустити в дію не лише будівлі геріатричного відділення, а й приєднати до каналізаційних мереж інші наші житлові будинки і адміністративні споруди.