Головна Новини Булінг: як розпізнати та чи траплялися випадки шкільного цькування у закладах Тернополя...

Булінг: як розпізнати та чи траплялися випадки шкільного цькування у закладах Тернополя (Відео)

Будь-яке психологічне, фізичне, економічне та сексуальне насильство спричинене малолітній чи неповнолітній особі або нею стосовно інших учасників освітнього процесу визнане як булінг та карається законом. Шкільне цькування: як розпізнати, куди звертатися, а також чи траплялися випадки булінгу у школах Тернополя журналістам “Файного міста” розповіла заступник директора з навчально-виховної роботи у школі І-ІІІ ступеня №24 м.Тернопіль Оксана Захарченко.

Проблему цькування серед підлітків важко назвати новою. Фахівці зазначають, цькування має ряд типових ознак, які потрібно знати. Це – систематичність діяння, наявність кривдника та потерпілого, спостерігачів, наслідків у вигляді психічної або фізичної шкоди, приниження, страху, а також спричинення соціальної ізоляції потерпілого. За словами Оксани Захарченко, на щастя, на сьогодні у школі не було зафіксованого жодного звернення від батьків чи дітей, яке б стосувалося булінгу, Файне місто

 

“Звернень з приводу булінгу у закладах Тернополя не було, принаймні у нашій школі. В освітньому закладі розроблені та проводяться усі заходи, необхідні для запобігання булінгу. Залучені вчителі, психологи, соціальні працівники. Це спільна робота, яку ми проводимо щодня”, – каже заступник директора Оксана Захарченко.

Якщо у школі за вчинками учнів ще можуть простежити працівники закладу, то що відбувається за його межами – ні. Тут, на думку Оксани Захарченко, поведінку неповнолітніх повинен визначати той факт, наскільки дорослим вдалося впоратися з їхнім основним завдання, як батьків – вихованням дітей.

 

” Ми не можемо охопити діяльність дітей повністю і знати, що відбувається за межами освітнього закладу. Тут вже має відіграти роль особистого прикладу батьків дітям. Якщо дитина виховується у любові, бачить добро, не відчуває агресію, то, відповідно, вона й не випромінюватиме негативу до інших. Все починається з кожного із нас”, – розповідає Оксана Захарченко.

Варто зазначити, що не кожен конфлікт є булінгом. Цькування – це тривалі, повторювані дії, а одинична сутичка між учасниками таким не може вважатися. Наприклад, якщо друзі посварилися та побилися чи діти разом весело штовхалися, але одна із них впала і забилася –  це не вважається булінгом. Проте, якщо однолітки на чолі з булером регулярно насміхалися, принижували або ховали та кидали речі дитини, штовхали, не вперше нецензурно обзивали та били, викладали в соцмережі непристойні чи відфотошоплені знімки дитини – потрібно негайно діяти.

Отож, якщо ваша дитина стала жертвою булінгу, перш за все:

  • Зберігайте спокій, будьте терплячими, не потрібно тиснути на дитину.
  • Поговоріть з дитиною, дайте їй зрозуміти, що ви не звинувачуєте її в ситуації, що склалася, готові її вислухати і допомогти.
  • Запитайте, яка саме допомога може знадобитися дитині, запропонуйте свій варіант вирішення ситуації.
  • Поясніть дитині, до кого вона може звернутися за допомогою у разі цькування (психолог, вчителі, керівництво школи, старші учні, батьки інших дітей, охорона, поліція).
  • Повідомте керівництво навчального закладу про ситуацію, що склалася, і вимагайте належного її урегулювання.
  • Підтримайте дитину в налагодженні стосунків з однолітками та підготуйте її до того, що вирішення проблеми булінгу може потребувати певного часу.

Якщо вам не вдалося самостійно вирішити проблему – потрібно звернутися у поліцію. За вчинення булінгу передбачена відповідальність – штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи від 20 до 40 годин. Крім того, за булінг, вчинений групою осіб або протягом року після накладення штрафу, розмір стягнення становитиме 100-200 неоподатковуваних мінімумів або відповідальність буде у вигляді громадських робіт 40-60 годин.

Булінг, вчинений дітьми від 14-ти до 16-ти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, або відповідно до ухваленого закону, громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Водночас законом визначено покарання за приховування випадків булінгу педагогічним, науково-педагогічним, науковим працівником, керівником або засновником закладу освіти. Так, неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу тягне за собою накладення штрафу або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

https://www.facebook.com/watch/?v=3682399075113962