Головна Новини Був депутатом – голосував «за», став активістом – виступає «проти»: досвід тернопільських активістів Сороколіта...

Був депутатом – голосував «за», став активістом – виступає «проти»: досвід тернопільських активістів Сороколіта та Турського

Нема проблеми – створи її

Тернопіль сколихнула чергова хвиля боротьби за “зелені насадження”. Минулого тижня вигнаний з депутатів міськради Іван Сороколіт засвітився у акції за збереження скверу на Східному. З першого погляду все виглядає досить гарно. Депутат описує проблему про те, як намагаються забудувати сквер. Все було б добре, якби не кілька дрібниць, які кардинально змінюють картину. 

Адже будучи депутатом міської ради 28 квітня 2015 року Іван Сороколіт та його колега Ігор Турський самі проголосували за ухвалу “Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по зміні цільового призначення площею до 0,5 га за адресою вул. Слівенська”. З результатами голосування можна ознайомитись на інтернет сайті міської ради у розділі «Рішення сесії 2004-2017)» – Сесія від 28.04.2015 року. Це саме те місце, де вже цього року громадські “активісти” втративши статус депутата “боролися за сквер”. Виходить, що депутат Сороколіт виступає “ЗА” забудову і навіть допомагає їй. А активіст Сороколіт вже виступає категорично “ПРОТИ”. І, що головне, “активіст” Іван Сороколіт жодного слова про своє голосування учасникам акції на “Східному” не сказав. Говорячи простою мовою – обдурив людей, які йому повірили.

Це трапилось не вперше. 12 грудня 2012 року Іван Сорокаліт та Ігор Турський голосували за будівництво у парку Національного відродження. А пізніше так само активно боролися з його забудовою. Ігор Турський навіть подавав до суду з вимогою зупинити будівництво.

Складається враження, що “активісти” діють за старим принципом пропагандиста: “Нема проблеми? Створи її і “успішно вирішуй” і всім про це розповідай”.

Гроші вирішують все?

Є підозри, що наші “активісти” можуть діяти не зовсім безкорисливо. У вирі скандалу, коли Сороколіта і Турського виключали з лав “Свободи”, та позбавляли депутатського статусу, повилазило багато таємниць. Турський і Сороколіт стверджували, що їх виключили за відмову голосувати за генеральний план. Така думка могла б існувати, якщо б ці депутати гонорово прийшли на сесію і проголосували “ПРОТИ”. Але вони не прийшли. А просто прогуляли сесійне засідання, де було ухвалено генеральний план. Тоді місцеві ЗМІ повідомляли з посиланням на обласне керівництво партії “Батьківщини”, що депутатам могли просто заплатити, щоб вони не з’явилися на сесію. І сам Іван Сороколіт визнавав, що міг брати участь у “потрібних голосуваннях”.

Коли програв вибори – потрібен скандал

Чому ж зараз “активісти” включилися у активну боротьбу за зелені зони? Очевидно, бо це благодатна тема, яку завжди підхоплять люди, особливо ті, що керуються емоцією. Колишній депутат дуже невдало закінчив останні вибори. “Сила людей”, яку очолив Сороколіт, заледве набрала 0,51 % Цей результат народного волевиявлення і показує реальну вагу “активістів”. Вони просто нікому не цікаві. Це звичайні політичні маргінали. А тому потрібен скандал, який приверне увагу до політичного лузера. В даному випадку цей скандал створюють за допомогою брехні, обдурюючи довірливих містян. І мотивом таких “активістів”, є аж ніяк не бажання допомогти людям, бо інакше будучи депутатом активіст би не голосував за рішення, проти яких зараз веде боротьбу. Цілком очевидно, що є лише власні амбіції, або ж інтереси третьої сторони, котра сама зацікавлена у тій чи іншій ділянці землі.

Петро Мельник

Фото з офіційної стрінки у фейсбук політичної партії «Сила Людей» у м. Тернополі