Головна Новини Братів Лужецьких які вербували тернополян для участі в терористичних групах судитимуть ще...

Братів Лужецьких які вербували тернополян для участі в терористичних групах судитимуть ще раз

В апеляційному суді Тернопільської області завершено слухання кримінального провадження за апеляційними скаргами братів Дмитра та Ярослава Лужецьких та їх захисників і прокурора.

Тернопільським міськрайонним судом братів Лужецьких визнано винними за ч.1 ст 258-3 КК України – створення та фінансування терористичної групи, ч. 2 ст. 258-4 КК – вербування з метою вчинення терористичного акту, ч. 2 ст. 258-5 КК – фінансування тероризму, ч. 3 ст. 109 КК – заклики до повалення конституційного ладу в Україні, ч. 2 ст. 110 КК – посяганні на територіальну цілісність України, ч.1 ст. 111 КК – державна зрада. Крім того, Дмитра Л. засуджено за ч. 1 ст. 263 КК України за незаконне зберігання боєприпасів, а Ярослава Л. за ч. 1 ст. 172 КК України — грубе порушення закону про працю.

Дмитра Л. та Ярослава Лужецьких. засуджено, відповідно до 15 та 14 років позбавлення волі з конфіскацією всього особистого майна та забороною займатися певною діяльністю.

Дане кримінальне провадження неодноразово обговорювалось у засобах масової інформації та інтернет-виданнях України та навіть Російської Федерації. Висловлювались сумніви щодо неупередженості й об’єктивності судового та апеляційного розгляду.

Апеляційним судом Тернопільської області кримінальне провадження щодо Дмитра та Ярослава Лужецьких розглянуто відповідно до загальних засад кримінального провадження, враховуючи, що всі учасники судового розгляду рівні перед законом і судом, незалежно від поглядів, партійної приналежності, національності, тяжкості та кваліфікації вчинених злочинів.

Під час апеляційного розгляду встановлено, що судом першої інстанції кримінальне провадження щодо Дмитра та Ярослава Л-их розглянуто з істотними порушеннями вимог Кримінального процесуального закону. Зокрема, під час судового розгляду обох обвинувачених з порушенням вимог ст. 330 КПК України видалено з зали судового засідання, їм не оголошено вирок суду, чим порушено загальні засади кримінального провадження — доступ до правосуддя, а також право на захист. Також у матеріалах кримінального провадження відсутній звукозапис судового засідання за 16 лютого 2016 року, що є безумовною підставою для скасування судового рішення.

Колегія суддів апеляційного суду вирок щодо Дмитра Л. та Ярослава Л. скасувала з призначенням нового судового розгляду в Тернопільському міськрайонному суді, продовживши строк тримання їх під вартою на 2 місяці — повідомили в прес-службі Апеляційного суду Тернопільської області.