Головна Новини Братів Лужецьких обміняли на українських полонених

Братів Лужецьких обміняли на українських полонених

27 грудня 2017 року в рамках Мінських угод на Донбасі відбувся масштабний обмін полоненими за формулою “74 на 306” осіб.

Серед звільнених із російського полону і троє жителів Тернопільської області — Олексій Кодьман, Василь Гулька та Володимир Бачинський. Найдовше — понад 750 днів — перебували у неволі сержанти 56-ої окремої механізованої бригади Збройних сил України О. Кодьман та В. Гулька.

До списку так званих прихильників “Русского міра”, яких обміняли на українських заручників, потрапили обвинувачені у злочинах проти національною безпеки України та громадської безпеки Ярослав і Дмитро Лужецькі та Олег Шуляков, пише Прес-служба Апеляційного суду Тернопільської області.

Згідно з матеріалами кримінального провадження, влітку 2014 року брати Лужецькі вербували чоловіків воювати на стороні терористичних угрупувань ДНР та ЛНР. Досудовим слідством вони обвинувачувалися за статтями 258-3, 258-4, 258-5, 109, 110, 111 КК України (державна зрада, посягання на територіальну цілісність України та заклики, спрямовані на захоплення державної влади, створення терористичної групи, фінансування тероризму). Крім того, Д. Лужецькому інкримінувалась ч. 1 ст. ст. 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю), а Ярославу — ч.1 ст. 172 КК України (грубе порушення законодавства про працю).

Органами досудового розслідування Олегу Шулякову оголошено підозру за ч.1 ст. 258-3 КК України (створення терористичної організації).
Кримінальні провадження за цими справами розглядав  Тернопільський міськрайонний суд.