Головна Новини Брати-сепаратисти в апеляційному суді вимагали дорозслідування справи та закритих слухань

Брати-сепаратисти в апеляційному суді вимагали дорозслідування справи та закритих слухань

Близько 20 тернопільських активістів прийшли сьогодні, 13 липня, до Апеляційного суду в області. Там слухалась апеляційна скарга братів, яких звинуватили в сепаратизмі.

Нагадаємо, майже два роки тому співробітники СБУ в Тернопільській області затримали братів-сепаратистів. В суді першої інстанції їх обвинувачено у державній зраді, сприянні діяльності терористичних організацій, фінансуванні тероризму, вербуванні осіб для вчинення терористичних актів, публічних закликах до насильницької зміни та повалення конституційного ладу. Вироком суду засуджено одного з них до 14 років, а іншого – до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна кожного. Засуджені скористались своїм правом на апеляцію. Справу веде суддя Апеляційного суду області Ігор Свачій. У залі лише наших активістів було чоловік 20, – розповів тернопільський волонтер, активіст всеукраїнської мережі «Вільні люди», голова ГО «Самооборона майдану Тернопільщини» Іван Ковалик. – Справу наразі перенесли на 27 липня. Засуджені у залі суду клопотали, аби засідання були закритими, проте суддя відхилив клопотання. У справі новий прокурор, тому йому надали час і можливість, аби ознайомитись з матеріалами, кажуть активісти. – Сепаратисти хочуть відправити справу на дорозслідування, – каже Іван Ковалик. –  На цьому спекулюють. І тут все залежатиме від позиції прокуратури. Ми вимагаємо, щоб суд залишив вирок без змін.

Окрім того, обвинувачені затягують справу, намагаючись скористатись «Законом Савченко», де час їхнього перебування у СІЗО зарахується як день за два відбування покарання. Відповідно, вони розраховують набагато швидше вийти на волю.

Активісти нарікають, що протягом двох років післяреволюційної діяльності неоднаразово були свідками того, як окремі судді Апеляційного суду Тернопільської області приймали досить спірні рішення. Фактично справи, в яких підсудними були чиновники вищого ешелону, закінчувались нічим. Чого тільки варта справа “Ясінського, Гуски і Бориса”, яких “на гарячому” затримали біля магазину “Молоко”, під час розподілу грошових коштів. Це провадження відправили на дорослідування, а фактично похоронили, нарікають активісти.

Джерело 20 хвилин