
Житель Тернопільщини, якого госпіталізували з ботулізмом, отруївся домашньою консервацією.
Про це повідомили в обласному управлінні Держпродспоживслужби.
54-річного чоловіка госпіталізували 26 липня в інфекційне відділення лікарні у райцентрі Ланівцях, а наступного дня перевели на лікування до Тернополя, пише ZIK.
У споживслужбі повідомили, що стало причиною хвороби.
«За результатами дослідження встановлено, що чоловік вживав свинячий паштет домашнього виготовлення, у той же день захворів. Перебіг хвороби – середньої важкості», – йдеться у повідомленні.
За даними обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України, у цьому році на Тернопільщині на ботулізм захворіло четверо осіб, із них 1 дитина, летальних випадків не зареєстровано. В одному випадку захворіло 2 людей з однієї сім’ї.
Медики нагадують, що збудником важкої недуги є ботулінічний токсин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.
Найчастіше джерелами отруєння є м’ясні, рибні консерви, копчена, в’ялена риба та шинка, грибні консерви, рідше – овочеві, виготовлені з порушенням технології.
Для профілактики захворювання рекомендують не купувати консервовану, сирокопчену продукцію, в’ялену рибу, м’ясні страви в несанкціонованих місцях продажу, негайно позбавлятися від роздутих банок, проводити обробку сировини різними ножами на різних дошках. Також неприпустима консервація в домашніх умовах без автоклава, – зазначають фахівці.