Головна Новини Близько 60-ти млн гривень не вистачає для роботи Тернопільського фтизіопульмонологічного центру

Близько 60-ти млн гривень не вистачає для роботи Тернопільського фтизіопульмонологічного центру

Цьогоріч для роботи Тернопільського регіонального фтизіопульмонологічного центру не вистачає близько 60-ти мільйонів гривень. Про це розповів керівник закладу Вадим Рудик, повідомляє Суспільне

За його словами, Національна служба здоров’я виділила майже 14 мільйонів гривень на цей рік. Ще понад 6 мільйонів виділила Тернопільська обласна рада. Цих коштів єдиному закладу в області, який приймає хворих на туберкульоз, не достатньо.

На роботу в травні заклад має понад мільйон 600 тисяч гривень. Мільйон 300 тисяч – з Національної служби здоров’я, ще 362 тисячі – з обласного бюджету, розповів Вадим Рудик. Ці гроші виділять на зарплату лікарям. Потрібно ще 2 мільйони на доплату медикам, які працюють з хворими на коронавірус, утримання закладу, ліки та харчування для пацієнтів. Загалом для роботи фтизіопульмонологічному центру на рік потрібно 80 мільйонів гривень:

“Нашим закладом законтрактовано 7 послуг. Не дивлячись на це, практично, всі ці 7 послуг не дають нам можливості нормального фінансування в плані наших потреб і наших витрат. Основні наші послуги, ми їх законтрактували ще до квітня місяця, – це лікування туберкульозу, лікування хворих на лабораторному етапі, лікування наших пульмонологічних хворих. А ще ми готуємо всі документи для того, щоб законтрактувати лікування хворих з КОВІД-19”.

Заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микитчак каже – Національна служба здоров’я на лікування одного хворого на туберкульоз виділяє 22 тисячі гривень на рік:

“На превеликий жаль, така ситуація є практично у всіх фтизіопульмонологічних закладах в Україні. Оскільки НСЗУ, працюючи з певними експертами, я на жаль, не знаю, що це за експерти, бо нам не озвучили їхні прізвища зі сторони НСЗУ, визначилися, що така вартість – 22 тисячі гривень, то ця вартість мала би покрити витрати при потребі при оптимізації мережі”.

Речниця Національної служби здоров’я Христина Петрик прокоментувала ситуацію:

“Розраховуючи тарифи, брали до уваги кількість надання послуг у лікарнях з найвищими показниками ефективного використання коштів. Це на даних зібраних у рамках проєкту “USAID financing and governance”. Бралися до уваги 3 області: Львівська, Полтавська і Одеська. НСЗУ проводила консультації з медичною спільнотою щодо готовності закладів надавати послуги відповідно до стандарту саме за цими визначеними тарифами”.

Потрібно реорганізовуватися і впроваджувати ефективні методи, загалом – зменшувати кількість днів, у які утримують пацієнтів у стаціонарі, – каже Христина Петрик. Як варіант – впроваджувати амбулаторні методи лікування. За її словами, в Тернопільському фтизіопульмонологічному центрі лікування одного пацієнта в рік – 90 тисяч гривень, а це суттєво більше, ніж середньозважений тариф за програмою медичних гарантій.