Головна Новини Благодійники допомагають – шахраї хочуть забрати: історія дівчинки з Чорткова

Благодійники допомагають – шахраї хочуть забрати: історія дівчинки з Чорткова

Пост із проханням допомогти трирічній Анастасійці Романюк із Чорткова, у якої лікарі встановили діагноз метахроматична лейкодистрофія, опублікували на сторінці Чортківської міської ради ще на початку квітня. Дівчинка щоденно вимушена приймати ряд дороговартісних препаратів, які підтримують її організм. На місяць Насті треба ліків на 10-12 тисяч гривень. Основна проблема полягала навіть не у тому, що медикаменти дорогі, а у тому, що всі вони – закордонного виробництва, а придбати їх можна лише в Італії та Іспанії.

Фактично за три місяці мама Настуні отримала сотні дзвінків та повідомлень про готовність допомогти не лише із Чорткова та району, а й різних куточків України. Тож необхідну суму на придбання ліків вдалось зібрати надзвичайно швидко. Втім, вона відразу зіткнулась з новою проблемою. Епідемія коронавірусу змусила європейські держави закрити кордони, більшість поштових служб теж тимчасово зупинили свою роботу. Постало логічне запитання – яким чином доправити ліки до Чорткова? Після тижня пошуку різних варіантів, допомогти взялась мешканка Чернівецької області, яка проживає в Іспанії, Марта Тітова. Дівчина, отримавши кошти від мами Настуні, придбала необхідні медикаменти, яких повинно вистачити на чотири місяці та знайшла поштову службу, котра працювала в час карантину. Буквально нещодавно посилка вже прибула до Чорткова.

Жінка зізналась, що це лише одна з десятків, якщо не сотень добрих історій: «Ніколи би не подумала, що на світі так багато добрих людей. Звичайно, були й такі, що не зважали на нашу біду, деякі навіть осуджували. Але добродіїв таки більше. Це і Любомир Махомет, і стоматолог Лариса Блажків, яка єдина у місті погодилась лікувати зубки Анастасійці, і Руслан Пліщук, і Марта Тітова, яка витратила дуже багато часу та нервів, поки ліки доїхали до Чорткова. За власний кошт купляли та передавали ліки пан Василь та пані Зеновія з Італії, прізвища яких я навіть не знаю».

Пані Тетяна розповідає, що допомагав кожен по-різному. Хтось надсилав на картку 10 гривень, хтось 50, хтось 500: «І кожна гривня однаково цінна! Я справді не знаю, яким чином віддячити всім-всім людям, які погодились нам допомогти». Станом на сьогодні на банківській карті Тетяни Романюк є 48 тисяч гривень від добродіїв, а також майже піврічний запас всіх необхідних ліків для Насті.

Втім, у історії про добрих людей, на жаль, знайшлось місце і шахраям. Буквально нещодавно пані Тетяну намагались обманути телефонні шахраї, котрі представились благодійниками з Києва та попросили зробили декілька маніпуляцій із банкоматом. Жінка відразу запідозрила, що це шахрайство та відмовилась йти до банкомату. У відповідь почула лише ненормативну лексику… «Якщо до вас телефонуватимуть із цих номерів – 0955855035, 0956876619 – знайте, що це шахраї!», – підсумовує п. Тетяна.

Після декількох подібних дзвінків жінка вирішила змінити банківську картку. Тож відтепер номер картки для переказу коштів наступний: 4149 4991 4124 7617 (Тетяна Романюк). Номер телефону мами дівчинки: 096 723 06 96.

Нам змалку казали, що світ не без добрих людей. Давайте разом доводитимемо це щодня! Лише добро і милосердя робить нас справжніми людьми.