Головна Новини Битва за урожай: рекордів не буде

Битва за урожай: рекордів не буде

Фото: AFP/OLEKSANDR SAVOCHENKO

Україна не поб’є рекордів зі збору врожаю цього року. Але падіння не буде катастрофічним

Ґрунт перезволожений, а грибкові хвороби вражають фруктові дерева – затяжні холоди і дощі негативно позначаться на врожаї. Перш за все, це стосується західних регіонів України. Але там не так багато посівних площ, як на півдні і сході країни.

Як нинішня весна позначиться на майбутньому врожаї, розбирався сайт “Сьогодні”.

Аномальний холод і дощі

На заході України нетипово холодно. Цієї весни у Львівській, Тернопільській, Волинській, Івано-Франківській областях та на Закарпатті на 2-3 °C холодніше, ніж зазвичай.

Наприклад, у Львові в ніч з 7 на 8 травня температура повітря впала до 0 °C.

“Це дійсно аномальне явище для початку травня для цього регіону. Але, знову ж таки, це відноситься до кількох областях на Заході. 80% території України відповідає кліматичним нормам. Аномально було минулого року, коли була сильна спека”, – прокоментувала сайту “Сьогодні” Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру.

На cході, навпаки, майже літо. У Харкові, Донецьку, Луганську температура повітря вдень тримається на рівні 20-26 °C. На півдні – помірна температура, яка відповідає кліматичній нормі, зазначає Адаменко.

 

Але дощів в деяких регіонах випало вдвічі більше, ніж зазвичай. Дощова погода пов’язана з впливом на Україну активних циклонів і їх атмосферних фронтів з великими запасами вологи, вони щедро поливають ними українців. Але не всю Україну.

“Дощів більше у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Закарпатській, Волинській, Житомирській областях і північних районах Київської області. В цих регіонах випало дві місячні норми опадів, це вважається аномалією. На півдні дощило вдесятеро менше, ніж в Тернопільській області. На решті території дощі було досить. Їх кількість близька до кліматичної нормі. Але є перспектива подальших дощів для півдня”, – коментує Адаменко.

З 13 травня на півдні країни пройдуть помірні дощі, і при цьому підвищиться температура. Це сприятливий фактор для сільськогосподарських культур, оскільки низькі нічні температури придушували зростання і розвиток рослин.

Як погода вплине на майбутній урожай

Верхні шари ґрунту перезволожені. В областях, де випало півтори-дві місячні норми опадів, чекають не дуже хороших наслідків.

“Через зайву вологу погіршується аерація ґрунтів, ґрунт гірше забезпечений мінеральними речовинами. У таких умовах рослини пригнічуються, зернові ростуть повільніше на 8-10%. В кінцевому рахунку, це може дати зниження врожаю. Але це стосується західних регіонів, а там невеликі посівні площі в порівнянні зі сходом і півднем”, – розповідає Тетяна Адаменко.

Також через дощі аграрії не можуть завершити посів ярих культур. Сіяти почали ще в березні, який почався нетипово тепло. Зараз же більша частина країни призупинила посіви – ґрунт перезволожений і техніка не може вийти на поля. Щоб ґрунт просох, треба три-п’ять днів сонячної погоди.


Фото:AFP/OLEKSANDR SAVOCHENKO

Абрикосів і вишень цього року буде менше. У квітні було кілька хвиль холодів і волога погода. Це спровокувало активізацію грибкових захворювань, перш за все, у кісточкових.

“Грибкові захворювання були завжди, раз на кілька років виникають такі погодні умови, які призводять до їх сплеску. Деякі дерева можуть загинути. Але все залежить від фази розвитку рослини, в тому числі і для абрикосів. Абрикоси, які рано зацвіли – вони і постраждали, які пізніше – з тими буде все добре. Певні втрати є, але не можна сказати, що вони катастрофічні. Такі явища спостерігаються навіть на території Київської області”, – зазначає Адаменко.

Умови для майбутнього врожаю зернових культур загалом сприятливі. Є перспектива хорошого врожаю ранньої зерна, тому що немає посухи. Навіть в Херсонській області помірна температура повітря і немає дефіциту вологи, як це часто бувало минулими роками.

Рекордний урожай Україна не збере, прогнозує Інститут аграрної економіки. Обсяги продукції сільського господарства скоротяться на 3,7%. Так, обсяги продукції рослинництва зменшаться на 5,3%. Зернових і зернобобових культур Україна збере на 2,3% менше, ніж рік тому. А ось ячменю, пшениці, ріпаку та овочів закритого ґрунту аграрії зберуть трохи більше – на 0,8%.

Таким чином, 2019 року збережеться тенденція стабілізації сільгоспвиробництва, досягнутого попередніми роками. А невеликий спад викликаний високою порівняльною базою 2018 року. Тоді Україна вперше перевищила загальний збір зерна в 70 млн т, говорить Юрій Лупенко, директор Інституту аграрної економіки.

Зазначимо, Україна посіла третє місце в списку головних постачальників агропродовольчої продукції до Європейського Cоюзу за період з лютого 2018 року по січень 2019-го включно. У цьому списку наша країна обійшла Китай.

Раніше “Сьогодні” розповідали, що буде з цінами на овочі та фрукти в Україні.а , говорит Юрий Лупенко, директор Института аграрной экономики.