Головна Новини Бережанські лісівники переконують милуватися первоцвітами… фотооб’єктивом

Бережанські лісівники переконують милуватися первоцвітами… фотооб’єктивом

З приходом теплих весняних днів у наших лісах з’являються тендітні первістки оновленої землі – первоцвіти. Первоцвіти – безцінний дар природи, перша усмішка весни, прикраса лісів.
Як символи весни й емблеми оновлення природи, покриють незабаром розсипи веснівок лісові галявини, заквітчають землю ніжними барвами і, замилувавшись вкотре цим дивом природи, хочеться жити й творити добро для ближнього.
Водночас разом із весняною природою активізуються й збирачі квітів, які у великій кількості заготовляють їх і збувають тим, хто не зовсім усвідомлює важливості збереження довкілля, хто сприяє квітковому бізнесу заради короткочасного споглядання провісників дикої природи. Особливо багато продається цих квітів напередодні 8 березня.
Заради грошей щороку знищують тисячі цих видів рослин. Не зупиняє «торговців красою» і те, що ці первоцвіти занесені до Червоної книги, а деякі зовсім на межі зникнення. В Україні вже зникло майже 50 видів рослин. І цей процес триває…
Як поінформував інженер охорони і захисту лісу державного підприємства “Бережанське лісомисливське господарство” Володимир Кустов, відповідно до ст. 88-1 КУпАП, порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн) із конфіскацією об’єктів рослинного світу. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України – тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3655 грн) із конфіскацією об’єктів рослинного світу.
Звертаємось до мешканців району бережливо ставитися до ранньоквітучих весняних квітів, не зривати, не продавати й не купувати перших весняних квітів заради збереження унікальної природи. Краще милуйтесь ними під час прогулянки в лісі та задокументовуйте їхнє рясне цвітіння фотооб’єктивом. Це неодмінно продовжить вам спогади про гарно проведений час, а первоцвітам збереже життя.