Головна Новини Без оцінок, шкільних парт у три ряди та щоденників: як навчаються першачки...

Без оцінок, шкільних парт у три ряди та щоденників: як навчаються першачки на Тернопільщині (Відео)

У щоденнику не оцінки, а враження від навчання, у класі учні читають книжку на килимі та кожного ранку по-особливому вітаються із вчителем. Що таке нова українська школа, як вдалось традиційні уроки зробити цікавими й пізнавальними, та які головні навички розвивають у школярів, – про це у сюжеті Т1 Новини.

Тут немає звичних рядів зі шкільних парт, домашнього завдання та щоденників. А кожен учень – особистість, яка вміє критично мислити та застосовувати здобуті знання у повсякденному житті.

Це першокласниця Влада. Дівчинка лише місяць тому переступила поріг 14 школи, але запевняє любить вчитися та ходити до навчального закладу. Адже уроки цікаві, а шкільні будні проходять весело, у товаристві нових друзів.

Уроки для учнів нової української школи проводять у зовсім іншому форматі. Тут вчитель на рівні спілкується зі школярами, робить усе, аби їм було цікаво та легко. Ось так у другому класі проходить інтегрований урок української мови. Діти поділені на 2 групи: усних та письмових оповідачів. Після того, як прочитали казку, сюжет відтворюють у формі вистави, де кожен має свою роль.

Педагоги кажуть, відтепер для НУШиків проводять ранкове коло, інтерактивні заняття, організовують роботу в групах і кооперативне навчання. Від вчителів залежить, чи матимуть діти стимул до розвитку та отримання нових знань.

“Ми повинні створити надійну основу для перетворення саме першого місяця адаптації учнів, для пізнання нового себе, опанування нового довкілля, створення нової учнівської спільноти. Освітнє середовище повинне бути безпечним місцем, де діти відчуватимуть себе захищеними”, – каже вчителька початкових класів Тернопільської ЗОШ №14 Ірина Галущак.

Освітня реформа триває другий рік, поширюється на учнів перших-других класів. Та у школі з поглибленим вивченням основ економіки кажуть, намагаються аби за новітньою системою навчалася уся школа.

“Нова українська школа – це територія, на якій діти почуваються в першу чергу безпечно і можуть проявляти усі свої творчі здібності. НУШ дихає дитячою творчістю. Це створення освітнього середовища, яке мотивує дітей до навчання”, – наголошує директор Тернопільської спеціалізованої ЗОШ І ступеня повного дня з поглибленим вивченням основ економіки Оксана Палига.

Для того, аби успішно реалізовувати освітню реформу, у класні кімнати закупили сучасне обладнання, яке полегшує навчальний процес та робить його комфортнішим. Акцент у новій українській школі роблять на тому, щоб учні розвивали емоційний інтелект, навички роботи в команді та вміння досліджувати світ.

Додамо, загалом цього року до першого класу нової української школи прийшло майже 426 тисяч, у другий клас перейшло близько 455 тисяч учнів. Крім того, триває пілотний проект реформування 3-го класу у 129 школах України.

Оксана Рогачук, Тарас Троян, Павло Верхолюк, Т1 Новини.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1hewPGeH6JA&w=560&h=315]