Головна Новини Батькам вступників з Тернопільщини радять готувати гаманці: різко скоротилася кількість бюджетних місць...

Батькам вступників з Тернопільщини радять готувати гаманці: різко скоротилася кількість бюджетних місць у вишах

На Тернопільщині, та й у всій країні загалом закінчилося ЗНО. Колишні учні відсвяткували шкільний випускний. Попереду – студентське життя. Однак цьогоріч Міносвіти приготувала сюрпризи у вступній кампанії. Про це детальніше розповіла міністр освіти України Лілія Гриневич, пише znaj.ua

Цьогоріч в Україні почали діяти нові правила вступу до вищого навчального закладу. Так, шість новацій торкнуться кількості бюджетних місць, шкали оцінювання та інших, важливих для абітурієнтів аспектів.

“Для спеціальностей уніфіковано обов’язкові предмети ЗНО. Так, якщо попередні роки виші самі обирали, за якими предметами зараховувати в заклад, то цього року все уніфіковано під кожну конкретну спеціальність… Така новація потрібна для того, щоб полегшити вступнику свідомий вибір того, з яких предметів він складає ЗНО, залежно від спеціальності, на яку він прагне вступити. Умовами прийому визначено перелік конкурсних предметів у форматі “Українська мова та література” – обов’язковий для всіх вступників, другий предмет – фіксований, третій предмет  – вступник обирає з двох альтернативних”, – розповіла Лілія Гриневич.

Також з її слів стало відомо, що віднині для вступу будуть зараховуватися сертифікати ЗНО 2016, 2017 та 2018 років, а з іноземних мов – тільки 2018-го року. Нововведення торкнеться і механізму конкурсних балів.

“Регіональний, сільський та галузевий коефіцієнти змінено за результатами вступної кампанії 2017 року. Конкурсний бал розраховуватиметься традиційно, за формулою. Механізм коефіцієнтів працює таким чином, що він домножується на загальний результат вступника”, – пояснила міністр.

Також вона додала, що віднині в країні зменшено кількість заяв, які вступник може подавати для участі в конкурсі за бюджетне місце. Так, із 9 заяв на 4 спеціальності у 2017-му зменшено  до 7 заяв на 4 спеціальності у поточному році.

“Цьогоріч для конкурсу на бюджетне місце вступники на бакалаврат подаватимуть 7 заяв на 4 спеціальності, що на 2 заяви менше, ніж торік. Ми це зробили для того, щоб вступники свідоміше ставилися до свого вибору. Досвід 2017-го року показує, що вступники часто відмовляються від бюджетного місця, яке отримали за 9 пріоритетом, і обирають контракт”, – роз’яснила Міністр.

Резюмувала, що для вступу на ряд педагогічних спеціальностей, на журналістику та окремі спеціалізації дизайну замість творчих конкурсів будуть творчі заліки.