Головна Новини Барна про кругову поруку і депутатську недоторканність

Барна про кругову поруку і депутатську недоторканність

Регламентний комітет Верховної Ради напередодні відмовився погодити подання Генеральної прокуратури на притягнення до відповідальності народного депутата з фракції «Народного фронту» Євгена Дейдея, якого прокуратура підозрює в незаконному збагаченні, повідомляє Радіо Свобода.

Депутат з «Блоку Петра Порошенка» Олег Барна зазначає, що рішення регламентного комітету не забороняє Верховній Раді все одно проголосувати за зняття з Дейдея імунітету. Водночас депутат погоджується з тим, що інститут недоторканності загалом віджив себе.

  • Що, на вашу думку, може зробити Генпрокуратура для прискорення чи ефективнішого розгляду подань про зняття з депутатів недоторканності?

   Олег Барна: На мою думку, регламентний комітет був некоректний в цьому відношенні, тому що є питання підозри в певних корупційних порушеннях. І тому, щоб забезпечити належне проведення слідчих дій, потрібне зняття депутатської недоторканності, аби ГПУ могла спростувати чи підтвердити своє звинувачення. Є певні моменти невідповідності, коли дохід в кілька разів менший за придбане майно. Я не можу говорити, що це вже є порушенням, але регламентний комітет повинен був надати можливість слідчим органам провести дії, аби спростувати чи довести свої підозри.

  • Якщо комітет не дає своєї згоди, чи може Верховна Рада в сесійній залі розглянути зняття недоторканності без проходження комітету?Олег Барна: Подання пройшло через регламентний комітет. Незалежно від того, яке рішення він прийняв, процедуру витримано, і питання можна виносити в сесійну залу. Правда, тут буде ще моральна сторона. Мене турбує, що комітет не дав згоди з питання, здається, Новинського і багатьох інших питань. Якщо є певна підозра, ми повинні дати нашому колезі можливість очиститися. Для цього потрібне ефективне слідство, а, якщо комітет відмовляє прокуратурі в проведенні належних слідчих дій, це нагадує кругову поруку.
  • Є подання також на низку інших депутатів. Які Ваші прогнози, чи буде знято недоторканність з решти депутатів?Олега Барна: Тут треба ставити питання глобально. За таких позицій регламентного комітету або якщо Верховна Рада не буде голосувати, треба закінчувати цей цирк і ставити питання про зняття недоторканності взагалі. В першу чергу це стосується кримінальних та корупційних злочинів.