Головна Новини Барна пояснив Луценку чому не може легалізувати кар’єри

Барна пояснив Луценку чому не може легалізувати кар’єри

Незаконне розроблення кар’єрів, вирубування лісів, знищення і розкрадання інших природних багатств є одним з основних завдань, якому має приділити особливу увагу новопризначений прокурор Тернопільської області В’ячеслав Перч. Обійняти посаду обласного прокурора міг нинішній керівник Теребовлянської місцевої прокуратури, але позбувся її саме через діяльність незаконних кар’єрів. А тепер може позбутися і посади керівника Теребовлянської прокуратури.

«Коли вивчав кого можна призначити на посаду обласного прокурора, то вже телефонували викликати на співбесіду керівника Теребовлянської прокуратури, – розповів Генеральний прокурор України Юрій Луценко. – І тут отримую документи про те, що в районах, якими опікується ця прокуратура лише 10% кар’єрів оформлені згідно чинного законодавства, а всі інші, як до Революції, так і зараз проводять незаконні видобування. Чи може після цього залишатися Василь Лотоцький на посаді розбереться новий обласний прокурор.»

Чому в області така плачевна ситуація із легалізацією кар’єрів Генпрокурору пояснив голова облдержадміністрації Степан Барна.

«Ми проводили відповідні наради за участю представників Національної поліції , СБУ, прокуратури області, що стосується землі, надр, кар’єрів, – каже Степан Барна. – У мене на руках перелік цих підприємств, тому не кажіть, що я цього не говорив і не піднімав цих питань на нарадах. Бережанський район – 45 кар’єрів: згідно оренди договорів діють п’ять, державних актів – три, решта – вважається таким, що не використовуються. Теребовлянський район – 31 кар’єр, де відбуваються відкриті розробки, згідно договорів оренди – 10, згідно державних актів – 2, решта – вважається, що не використовуються. Юрій Віталійович, вся область була свідком тому, як відбувався дерибан кар’єрів: половина обласної ради голосувала «за», а друга половина – «проти», і не давала можливості у такий спосіб легалізувати кар’єри в Тернопільській області. Сьогодні ці кар’єри проходять легалізацію через сесії районних рад, обласних рад, але тепер проблема в іншому. 25 пакетів документів з січня перебувають у державному агентстві на чолі з таким собі Бояркіним, і ми вже не можемо легалізувати діючі кар’єри.».

Щоб вирішити проблему Юрій Луценко порадив складати протокол про корупцію і вирішувати справу через суд. «Все дуже просто, – пояснив Генпрокурор. – Якщо їм зайшов пакет документів, а вони не зреагували – протокол про корупцію. Протокол, підтриманий у суді, являється підставою звільнити з роботи цього діяча, яку б він посаду не займав у Києві. І все.».