Головна Новини Барна застеріг депутатів, щоб не тероризували нормальний бізнес

Барна застеріг депутатів, щоб не тероризували нормальний бізнес

Страйк на кар’єрі у Новосілці, нелегалізовані кар’єри в інших місцевостях змусили депутатів обласної ради нарешті взятися за це питання. Під час чергової сесії обласної ради прийняли рішення створити тимчасову контрольну комісію з вивчення законності надрокористування в Тернопільській області. Головою комісії обрали представника фракції «Громадянська позиція» Петра Васька. Він же і пояснив присутнім чому виникла така необхідність.

«Ми абсолютно нічого не знаємо про наші кар’єри, – зазначив він. – Коли ми прийшли сюди, коли стали депутатами, очевидно ми це пропустили. Чую там десь крадуть, там десь розмовляють. Добре, що працюють ті, що працюють. Але є багато ситуацій на які треба дивитися, як то кажуть, згори. Для прикладу. Люди скаржаться, що отримують 8 гривень 56 копійок за годину. Це в кар’єрі, де постійно порох, сміття, екологія на нулю. Працівники двох кар’єрів, у Новосілці і Полубанівці перебувають у невизначеному стані. Там щомісяця їх звільняють і приймають на роботу. Першого числа приймають, а 31-го – звільняють. Це біля 300 осіб. Люди на кар’єрах абсолютно незахищені. 26.05.2016 року тим, хто працює у Новосілківському кар’єрі через страйк винесли ухвалу про дисциплінарну відповідальність, а наступного дня цих 12 осіб звільнили. Якщо не буде вирішено питання по оплаті, екології по цьому кар’єру, то завтра вже не буде працювати і Полубанівський кар’єр.».

Присутній на сесії голова облдержадміністрації Степан Барна зазначив, що нещодавно відбулася нарада з головами райадмінстарцій, правоохоронцями, контролюючими органами, і що там піднімали питання незаконного видобутку надр. В той же час застеріг учасників комісії, щоб вони не «тероризували» нормальний бізнес.

«Хотів, щоб ви під прапором боротьби з незаконними кар’єрами не почали тероризувати нормальний бізнес, – сказав Степан Барна. – Я від цього всіх застерігаю. Це моя принципова позиція. І я далі стою на позиції легалізації кар’єрів. Приємно констатувати, що тернопільський спецкар’єр у Максимівці сплатив у місцевий бюджет 5 мільйонів гривень податку за надра. Це приклад того, як може нормально працювати бізнес. А за вашою інформацією я дам протокольні доручення відповідним службам, правоохоронним органам провести перевірку на предмет законності звільнення і працевлаштування людей на кар’єрі.».