Головна Новини Бандероль від незнайомця може нести загрозу

Бандероль від незнайомця може нести загрозу

1_5255180f84dfc5255180f84e39Натягнутий дріт чи шнур, нічийний пакунок, свіжа засипана яма на узбіччі дороги – ці ознаки можуть вказувати на загрозу, попереджають силовики. Вам стало відомо про прибуття та перебування у регіоні підозрілих осіб, факти та наміри здійснення сепаратистської, терористичної, диверсійної діяльності, цілодобово повідомляйте управління СБУ в області.

Вибухи поруч із офісами волонтерських організацій, диверсії на об’єктах інфраструктури, підпали партійних осередків та обстріли військкоматів – все це ще донедавна існувало для нас виключно у сюжетах фільмів та на сторінках книг.

Сьогодні ж кожен із нас може постати перед загрозою тероризму, особливо під час проведення значної кількості масових заходів, які заплановані в нашій області у період травневих свят.

Яким же чином уникнути загрози теракту, 20 хвилин поцікавилися в управлінні СБУ в області.

– На період травневих свят УСБУ разом з іншими правоохоронними органами посилює заходи з охорони стратегічних об’єктів та місць масового перебування людей, – запевнив помічник начальника УСБУ в області Петро Королюк. – Реалізується комплекс дій, спрямованих на своєчасне виявлення, попередження та припинення можливих терористичних проявів. Разом з тим, максимальне запобігання небезпечним для життя людей ситуаціям залежить і від пересічних громадян.

Аби уникнути небезпеки, нагадаємо основні правила поведінки при виявленні підозрілих предметів чи осіб.

Звертайте увагу на підозрілих осіб, невеликі агресивно налаштовані групи людей, – каже Петро Королюк. – На людей, одягнутих не за погодою – скажімо, влітку у довгому плащі чи у теплій куртці.

Підозру мають викликати люди з великими сумками, баулами чи валізами у незвичних для цього місцях – у кінотеатрі чи на багатолюдному святі, наголошують силовики.

У випадку виявлення підозрілих осіб або предметів, потрібно терміново повідомити про це правоохоронців.

Якщо Вам стало відомо про прибуття та перебування у регіоні підозрілих осіб, факти та наміри здійснення сепаратистської, терористичної, диверсійної чи розвідувально-підривної діяльності, просимо цілодобово повідомляти Управління СБУ в області, – каже Петро Королюк. – Ми вдячні всім, хто оперативно інформує правоохоронні органи про підозрілі предмети та осіб. Кожне таке звернення ретельно перевіряється та оперативно вживаються відповідні заходи реагування.

УВАГА!!!

Про можливу загрозу вибуху можуть вказувати:

  • натягнутий дріт чи шнур;
  • нічийний пакунок, портфель, чемодан, мішок, ящик чи інший предмет у місцях масового перебування людей (зупинка громадського транспорту, автобус, поблизу входу в будівлю тощо);
  • наявність очевидних деталей, які приводять в дію вибухові пристрої (елементи живлення, тумблери, кнопки, таймери, дроти тощо), звуку роботи годинникового механізму, специфічного запаху;
  • свіжа засипана яма на узбіччі дороги, особливо поблизу трас зі значним рухом транспорту;
  • підозріла поява щойно поштукатурених чи свіжопофарбованих місць на стінах;
  • посилка чи бандероль, що надійшли поштою від невідомої особи чи з незрозумілою зворотною адресою.
  • Як поводитись, якщо ви виявили підозрілий предмет:
  • не наближайтеся, не торкайтеся, не розкривайте, не переміщуйте знахідку, не заливайте її рідиною та не засипайте піском;
  • не дозволяйте підходити іншим людям;
  • негайно повідомте правоохоронні органи!
  • не користуйтесь мобільним телефоном безпосередньо біля виявленого предмета – він може здетонувати!
  • запам’ятайте час, коли ви знайшли підозрілий предмет.
  • обов’язково дочекайся прибуття працівників правоохоронних органів: ви – важливий свідок.

Довідка

Телефон довіри УСБУ в Тернопільській області: (0352) 52-90-00

Телефон гарячої лінії УСБУ: (067) 352-31-00