Головна Новини Байковецьку ОТГ визнали однією з найкращих громад в Україні

Байковецьку ОТГ визнали однією з найкращих громад в Україні

Про об’єднані територіальні громади та величезний потенціал їхнього економічного розвитку сьогодні говориться багато і на всіх рівнях.
Хоч пустопорожніх балачок вистачає, є вже в Україні й ОТГ, де слово стало ділом і реальні успіхи можна демонструвати як переконливий приклад для інших, пише УМ.
Серед таких і створена у жовтні 2015-го Байківецька громада Тернопільщини, яка наразі об’єднує сім сільських рад і на території якої проживає близько 9 тисяч осіб.
Від центру громади Байківців до Тернополя — якихось кілька кілометрів. Та, на відміну від багатьох приміських сіл, воно аж ніяк не перетворилося на «пасивний додаток» до обласного центру.
За даними Центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, минулого року Байківецька громада посіла двадцяте місце за рівнем фінансової спроможності серед 227 об’єднаних територіальних громад усієї України з чисельністю населення від 5 до 10 тисяч осіб. Власний середній дохід на одного мешканця тут складає зараз 14 тис.  230 гривень, що є сьомим показником у вищеназваній групі ОТГ.
Щодо бюджету громади, то передусім його формують податки місцевих підприємств, а вони у Байківецькій ОТГ неабиякі. І це той заділ, що був зроблений ще до реформи.
Зокрема — великі компанії з міжнародними інвестиціями, що виготовляють кабельнопровідникову продукцію для автомобілів, інструменти для деревообробки та медичне обладнання.
Так, завод-виробник кабельної продукції для автоконцерну Volkswagen «СЕ Борднетце-Україна» (SEBN UA) збудовано на території громади ще у 2006-му. А сьогодні він є одним із головних роботодавців (три тисячі робочих місць із перспективою їх збільшення) і донорів.
Підприємство «Галіт», що виробляє стоматологічне обладнання як для українського, так і для зарубіжного ринку, забезпечує роботою і нормальною зарплатою понад сотню місцевих жителів.
Успішно працює у Байківцях і компанія MOST-Україна (офіційний представник американської компанії Wood-Mizer), що виготовляє і ремонтує деревообробні інструменти.
Завдяки цій компанії, до речі, у Байківцях з’явився і кінно-спортивний клуб, який спочатку став популярним місцем відпочинку для жителів і обласного центру, а оскільки тут вирішили зайнятися ще й створенням тренувальної спортивної бази, іпотерапією і взагалі розвитком конярства, то поступово перетворюється в успішний комерційний проект.
За словами голови Байківецької ОТГ Анатолія Кулика, в перші роки після об’єднання громада активно виділяла кошти на інфраструктуру: ремонт доріг, вуличне освітлення, ремонт у лікарнях та школах.
Зараз же одним із пріоритетів стало забезпечення селян робочими місцями. Тож затвердили програму зайнятості населення на 2018-2020 роки, яка має на меті створити оптимальні умови для розвитку малого та середнього бізнесу.