Головна Новини Баденський палац: маленький Відень українського Поділля

Баденський палац: маленький Відень українського Поділля

Êîðîïåöü. Ïàëàö ãðàôà Áàäåí³

Майже століття тому у розкішному палаці графа Бадені влаштовували бали і гостювали знамениті вельможі. Будівля, яка змогла пережити дві світові війни, ледь не завалилася у часи незалежної України. Сьогодні цей унікальний палац є однією з найбільших туристичних перлин не лише Поділля, а й всієї України.

Копія Віденського цісарського палацу

У мальовничому селищі Коропці, що розкинулося на березі Дністра гордо височить палац маршала Галицького сейму, графа Станіслава Бадені. Він придбав маєток у 1906 році перебудував його, виконавши будівлю в стилі віденського ренесансу. Ця літня графська резиденція є зменшеною копією цісарського палацу у Відні. Палац постав двоповерховим, із трьома виступами за основну лінію фасаду (ризалітами) та фігурним дахом. У будівлі серед інших залів містилася бібліотека та маленька капличка. Бічні фасади були пишно оздоблені. Карнизи на ризалітах декоровані фресками з рослинним орнаментом та масками левів. Палац й досі вражає також розкішною бароковою ліпною геральдикою, барельєфом із зображенням перехрещеної коси та ціпа, який примостився серед рушниць і мисливських ріжків.

Парк у Коропці творив автор львівського Стрийського парку

Будівлю оточував великий ландшафтний парк. Рукотворна колекція дерев, серед яких гінкгобілоба, платан східний, виникла на основі лісового масиву ще у другій половині ХІХ століття. Але граф Станіслав Бадені значно розширив її площу. Автором паркової реконструкції був відомий ландшафтний архітектор, творець Стрийського парку у Львові Рьорінг. Характерною рисою парку були великі галявини з окремими групами дерев. Через парк протікали дві річки, Коропчик і Млинівка. Їхні береги сполучали пофарбовані на біло містки. Був також став, а над ним – оранжерея та теплиці. В парку росли каштани, клени, срібні тополі, дуби, липи, ясени, плакучі верби, два великих тюльпанових дерева. До 1939 року за парком старанно доглядав штат з 30 садівників. Біля парку починався горіховий гай.

  тернопіль,     новини тернополя,     новини тернопільщини,     тернопільські новини,      Тернопільське,      туризм,      замок,      подорож,      палац,      Коропець

Легенда про скарби графа Бадені

Палац графа Бадені – надзвичайно цінний. Він чи не єдиний в Галичині, де збережені автентичні інтер’єри, унікальні каміни, створені кращими майстрами з Австрії та Італії. Сюди приїздили на відпочинок високопоставлені посадові особи Австрійської імперії. Про багатство самого графа ходили легенди. Одна із них розповідає про те, що Бадені в одній із кімнат замку хотів повністю викласти підлогу срібними монетами. Запитав поради у імператора, але той сказав, хіба якщо викладеш їх ребром – не гоже ходити ногами по імператорському обличчі. І граф відмовився від такої ідеї. Вирішив заховати срібло у підвалах замку до кращих часів. Але цих часів так і не дочекався. Під час Першої світової війни палац було частково знищено і розграбовано. Проте скарб графа Бадені так і не знайшли.

Сумна сучасність палацу у Коропці

У цій непересічній архітектурній пам’ятці вже за радянських часів на довгі роки оселилася обласна школа-інтернат для дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. У 2009 році палац передали ліцею-інтернату з посиленою військово-спортивною підготовкою. Але через аварійний стан він не використовувався. А сам Коропець так і залишися на узбіччі магістральних шляхів, поза популярними туристичними маршрутами. Дійшло до того, що наприкінці 2013 року впала частина конструкції центрального купола, обвалилися міжповерхові перекриття. Рятувати будівлю взялися щойно в грудні 2015 року…

  тернопіль,     новини тернополя,     новини тернопільщини,     тернопільські новини,      Тернопільське,      туризм,      замок,      подорож,      палац,      Коропець

«Друге життя» палацу Бадені

Аварійний стан центрального купола палацу вже ліквідовано. Але ще є недоліки, які необхідно усунути, аби вберегти цю пам’ятку. Адже дах над бальною залою теж у поганому стані. Проте вивести будівлю з гостро аварійного стану – це далеко не все, що треба зробити. Як стверджують експерти, пам’ятці потрібна ревіталізація. Тож обласна рада оголосила конкурс на кращий архітектурний проект відродження палацу як культурного-освітнього об’єкту. Наразі обласна влада планує у приміщенні палацу графа Бадені облаштувати культурний, освітній і туристичний простір. Всі сподіваються на «друге» життя палацу.

Торгова марка «Тернопільське» підтримує ідею якнайшвидшого відновлення палацу у Коропці. Наш край заслуговує мати свій Віденський палац. Тож, подорожуй з Тернопільським! Відкривай Тернопільське!