Головна Новини Аукціонні торги з продажу лісу завершилися скандалом

Аукціонні торги з продажу лісу завершилися скандалом

1 березня на Товарній біржі «Тернопільська агропромислова біржа» відбулися аукціонні торги ресурсів ІІ кварталу 2017 року. Разом із тим, незважаючи на те, що на деревину заявилися 107 покупців, а відповідно і були згодні зі стартовими цінами, які сформовано за результатами торгів І кварталу, торги не відбулися, так як їх фактично було зірвано кількома особами, зокрема, одним із яких був представник горезвісної рівненської фірми «Єврошпон-Смига», підприємство якого спеціалізується на дубовій лісосировині.

Хронологія подій аукціонних торгів ІІ кварталу 2017 року

Об 11.30 зібрався аукціонний комітет, на якому президент ТБ ТАПБ Олександр Коровкін поінформував присутніх про те, що представники кількох деревообробних підприємств-виробників шпону, щойно звернулися на біржу з листом, аби продавці – підприємства Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, зараз же знизили стартові ціни на всю деревину на 30 відсотків. Це обурило головних інженерів та керівників лісових господарств, адже наприкінці минулого року в одній з місцевих газет, яка посилалася на покупця – представника фірми «Цунамі», відкрито звинувачено лісові підприємства в тому, що вся деревина на тернопільських аукціонах продається за стартовими цінами, а продавців, які можуть купити за більшу ціну, фактично не допускають до аукціонних торгів, застосовуючи крокові цінові обмеження та знімаючи лоти з торгів. Незважаючи на відкриту брехню, поширену засобами масової інформації, підприємства пішли назустріч покупцям деревини і зняли обмеження, які одразу ж далися взнаки на торгах І кварталу. Абсурдність полягала в тому, що ціни ІІІ сорту пиловника дуба на попередніх торгах фактично зрівнялися зі стартовими на дубову фансировину та першосортний дубовий пиловник, тож, враховуючи це, було від кореговано ціни на пиловник дуба І і ІІ сортів. Стартові ціни решти лісосировини залишилася на рівні першоквартальних.

Зважаючи на сформовані ціни І кварталу, на ситуацію, що склалася в державі в економічній площині, відсутність фінансування з бюджету й повний мораторій на експорт, підприємства проаналізували витрати і зупинилися на стартових діючих цінах І кварталу. Товарна біржа заздалегідь повідомляє покупців про те, за якими цінами реалізовуватиметься деревина, тому не зрозуміло, чому на лоти покупці заявилися та сплатили гарантійні внески, якщо їх не влаштовували ціни.

12.00 – розпочалися аукціонні торги. Ліцитатор оголосив перший лот, на який заявилися більше двадцяти покупців, проте ніхто не підняв заявки на купівлю. Продавець – представник ДП «Бережанське лісомисливське господарство» зняв лот із торгів. Така ж доля чекала ще сім лотів, про продаж яких оголошено на аукціоні та не піднято заявок на їх купівлю.

12.10 – Олександр Коровкін оголосив перерву, а членів аукціонного комітету запросив зібратися для обговорення подальших подій.

12.20 – Представники лісових господарств зайшли до зали. Слідом за ними – представники деревообробних підприємств, деякі залишились за межами актової зали. Олександр Коровкін поінформував присутніх про те, що якщо бажаючі торгувати покупці залишаться, то торги буде продовжено, якщо ж ні, то 14 березня відбудеться нарада щодо ситуації, що склалася на аукціонних торгах ресурсів ІІ кварталу 2017 року. Разом із тим, було видно, що не всі покупці погоджувались на пропозицію, висловлену кількома підбурювачами та ініціаторами зриву аукціону, проте спрацював принцип «якщо ти не з нами, значить ти проти нас», тож із зали вийшли усі. Аукціон перенесено. Про дату проведення буде поінформовано додатково.

Виходячи з ситуації, що склалася на першоберезневих аукціонних торгах на тернопільській товарній біржі, зауважимо, навіть якщо лісові господарства підуть назустріч покупцям і встановлять ціни на 30% менші, це не дасть аніякого позитивного результату для представників деревообробних підприємств, адже покрокове обмеження більше не діє, отож на наступному аукціоні збереться та ж кількість заявлених на один лот дубового пиловника чи дубової фансировини покупців і ціна підскочить угору на ті ж 30 чи 50 відсотків. Де логіка в тих крикунів, які, підбуривши цілий зал, фактично протиставили присутніх самих проти себе? Де тепер представник фірми «Цунамі», який так бажав купувати тернопільську дубову сировину за високою ціною та поповнювати тим самим місцеві бюджети? Питання риторичне. Адже його підпис у листі-зверненні про зниження цін стоїть під номером один. Як підсумок наведемо слова одного з виробників шпону, який є одним із підписантів вищезгаданого звернення: “Я маю змогу купити дубову сировину по тій ціні, яка є зараз. Справа у принципі…”.