Головна Новини Аудит Приватбанку проведе EY, яка «малювала» Гуті звіти агрохолдингу «Мрія»

Аудит Приватбанку проведе EY, яка «малювала» Гуті звіти агрохолдингу «Мрія»

Наглядова рада Приватбанку обрала своїм аудитором компанію EY (Ernst&Young). До націоналізації аудитором «Привату» була компанія PwC (PricewaterhouseCoopers), до якої НБУ наразі має претензії (причому не лише з точки зору аудиту, але й оцінки активів Приватбанку).

У компанії EY загалом хороша репутація на ринку. Окрім одного факту – вона була аудитором «Мрії» за часів керівництва Гутами.

Згідно з ухвалою Солом’янського райсуду м. Києва від 26.12.2016, Незалежне антикорупційне бюро України (НАБУ) продовжує досудове розслідування в кримінальному провадженні №12014000000000464 від 09.10.2014 за фактом заволодіння колишніми службовими особами агрохолдингу «Мрія» коштами в особливо великих розмірах, які належали групі іноземних та вітчизняних інвесторів (називалася сума 1,3 млрд дол).

За даними слідства, менеджмент Гут вдавався до свідомого маніпулювання фінансовими показниками. «Для отримання коштів від іноземних та вітчизняних інвесторів, підприємства групи компаній агрохолдингу «Мрія» надавали їм консолідовану фінансову звітність та аудиторський висновок, підготовлений іноземною аудиторською компанією «Ernst&Young» з дочірнім товариством в Україні ТОВ «Ернст Енд Янг Аудиторські Послуги», про сприятливе фінансове становище групи компаній агрохолдингу «Мрія» на час отримання коштів, включаючи дані про фінансові результати та рух коштів за відповідні періоди роботи», – констатується в ухвалі суду.

В ухвалі Печерського райсуду м. Києва від 05.06.2015 щодо цього ж кримінального провадження йшлося, що за версією слідства, представник родини Гутів спланував схему незаконного збагачення за рахунок залучення позик агрохолдингом «Мрія» і серед іншого «організував складання та видачу невстановленими особами завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення, надають певні права та звільняють від обов`язків, підроблення з метою використання інших офіційних документів, що складені у визначеній законом формі та містять передбачені законом реквізити» (цитата).

«Зокрема, ним (представником родини Гутів) організовано виготовлення та складання фінансової звітності підприємств агрохолдингу «Мрія», у тому числі листів-подання до ТОВ «Ернст енд Янг Аудиторські послуги», якими гарантовано та підтверджено достовірність наданої інформації про фінансово-господарську діяльність агрохолдингу «Мрія». На підставі вищезазначених документів іноземною компанією «Ernst & Young Cyprus Limited» (Республіка Кіпр) надано позитивний аудиторській висновок», – йдеться в ухвалі суду.