Головна Новини Архітектор Сергій Гора: Оновлений Генплан Тернополя потрібен всім тернополянам

Архітектор Сергій Гора: Оновлений Генплан Тернополя потрібен всім тернополянам

Генеральний план Тернополя був затверджений аж у 2010 році. Відповідно до законодавства України настав час затверджувати оновлений Генплан, який враховує перспективу розвитку нашого міста. Адже місто розвивається, з’являються нові соціальні та промислові об’єкти, будуються нові будинки, прокладаються інженерні мережі. Всі ці зміни мають бути відображені у Генеральному плані Тернополя.

Про те, що оновлений Генплан Тернополя важливий для всіх тернополян газеті розповів головний архітектор творчо-виробничого підприємства «Тернопільархпроект» Сергій Гора та міський голова нашого міста Сергій Надал.

Новий Генплан – це новий розвиток Тернополя

Так Сергій Гора заявив, що відтермінування внесення змін до Генплану міста блокує розвиток Тернополя та його інфраструктури.

«Відтермінування внесення змін до Генплану не дозволяє затвердити детальні плани мікрорайонів, по яких архітектори та мерія може контролювати будівництво. Не лише контролювати, а й розвивати інфраструктуру, дороги, інженерні мережі, зелені зони. Для прикладу, на даний момент на замовлення мерії нашим проектом розроблено три детальних плани (Пронятин, Кутківці, Північний). Вже зараз видно, як це позитивно вплинуло на регулювання забудови. Всі бачать перспективу, бачать вулиці, бачать щільність забудови, чітко окреслені дороги та зелені зони», – зазначив архітектор.

Новий Генплан – це індивідуальні плани для кожного мікрорайону

Сергій Гора також повідомив, що по-справжньому індивідуальні план для кожного району Тернополя запрацюють лише після затвердження оновленого Генплану.

«Такі індивідуальні окремі плани районів вирішать всі спірні питання, ліквідують саме поняття незаконної забудови. Однак, щоб завершити розробку індивідуальних планів, треба затвердити зміни до Генерального плану. Ми не можемо спочатку приймати індивідуальні плани, а згодом – генеральний. Спочатку має бути Генеральний план», – підсумував Сергій Гура.

Новий Генплан – це нові зелені зони

Також зміни до Генплану дадуть старт масштабному проекту з озеленення Тернополя. Для прикладу, лише у трьох нових мікрорайонах Тернополя, детальні плани яких розробляє Сергій Гура, додатково запроектовано 20 гектарів зелених насаджень.

«Новий Генплан дасть можливість реалізовувати індивідуальні плани окремих районів. Кожен район міста буде мати свій окремий план з зазначеними прибудинковими територіями, межами парків, місць для забудови. Але найголовніше, з’являться нові парки, сквери, нові громадські простори», – підкреслив головний архітектор творчо-виробничого підприємства «Тернопільархпроект».

Його слова підтвердив й міський голова Тернополя Сергій Надал.

«У міській раді спільна комісія, яка напрацювала зміни до існуючого Генплану. Головне завдання оновленого Генплану – не лише зберегти, а й значно збільшити площу зелених насаджень у Тернополі. Новий Генплан передбачає розроблення комплексної «Схеми озеленення міста Тернополя», яка передбачає розширення мережі зелених насаджень як у нових мікрорайонах, так і старих. Це загальнотернопільска комплексна програма», – заявив Сергій Надал.

Новий Генплан – це ліквідація хаотичної забудови

Міський голова Тернополя також повідомив, що разом із змінами до Генплану приймається й цілий пакет документів, зокрема план зонування, який розмежує зони будівництва, комерційної та соціальної діяльності, зони промисловості та інженерні мережі.

«Новий Генплан міста передбачає цілий комплекс у життєдіяльності міста. Сюди входять газові водопровідні, каналізаційні мережі, об’єкти соціальної інфраструктури, відкриття нових шкіл і дитячих садочків. Зміни до Генплану – це чітке визначення меж парків, скверів, всіх зелених зон. Це чітке визначення меж, де можна проводити житлову забудову: де може бути тільки багатоповерхова, а де лише низькоповерхова забудова. Визначені зони, де можуть бути лише промислові об’єкти. Прийняття змін до Генплану наведе порядок у будівельний сфері Тернополя.

Адже приймається не лише Генплан, а цілий комплекс документів.

Перше. Це Генеральний план – як стратегія розвитку Тернополя на 5 років.

Друге. Це план зонування, який чітко розмежовує всі зони (зони забудови, промислові зони, комерційні зони, зони соціальної інфраструктури, зелені зони, зони відпочинку), чітко визначає, де мають бути проведені мережі.

Третє. Прийняття детальних індивідуальних планів територій (районів міста).

Четверте. Встановлення чітких меж міста Тернополя», – пояснив міський голова.

На завершення мер висловив сподівання, що такий важливий документ для розвитку міста буде ухвалений.

«Сьогодні неухвалення Генплану вигідно лише тим, хто хоче хаосу, кому не вигідні чіткі законодавчі норми, які регулюють розвиток Тернополя. Я переконаний, що всі, хто зацікавлений у розвитку Тернополя в наступні 5 років підтримає зміни до Генплану. Це важливий крок на шляху розвитку нашого міста», – підсумував Сергій Надал.

Підготувала Віра Сотник, Файне місто