Головна Новини Артефакти з Борщівського музею стали основою онлайн ресурсу трипільських пам’яток

Артефакти з Борщівського музею стали основою онлайн ресурсу трипільських пам’яток

7 листопада відбудеться презентація відкритого онлайн-ресурсу артефактів Трипільської культури.
Це проєкт Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура», який реалізовано за кошти від Українського культурного фонду та за підтримки Черкаської обласної ради.
«Наші співробітники працювали над проєктом упродовж шести місяців. Ми разом iз колегами з Борщівського краєзнавчого музею Тернопільщини відібрали артефакти з наших колекцій Трипільської культури. Потім фотографували їх і цифрували. Це й стало основою онлайн-ресурсу артефактів, який презентуватимемо», — розповідає «Україні молодій» Владислав Чабанюк, директор Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура», який розташований у Легедзиному Тальнівського району Черкащини.
Проєкт, який об’єднав археологів, культурологів, дизайнерів та спеціалістів у сфері ІТ і 3D-моделювання, вперше продемонструє 1 тисячу артефактів та цікаву інформацію про них. Після старту онлайн-ресурсу артефактів Трипільської культури всі охочі зможуть на нього зайти, побачити керамічний посуд, пластику та знаряддя праці трипільців, почитати про них інформацію українською та англійською.
«Ми також створили презентаційний ролик про історію трипільського горщика. А ще на сайті буде додаткова інформація про справи Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» та Борщівського музею Тернопільщини, де можна ознайомитися з тематичними відеофільмами про Трипілля, побачити світлини з різних експедицій», — зазначає директор заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк.
І додає, що все це робиться задля того, аби популяризувати трипільську культуру, щоб вона вийшла з вузького наукового кола і стала надбанням широкого інтернет-загалу. Таке віртуальне «вікно» в дуже далеке наше минуле.