Головна Новини Аптекарі висунули ультиматум Хомінцю і обласним депутатам

Аптекарі висунули ультиматум Хомінцю і обласним депутатам

02658_1Розпорядженням голови Тернопільської обласної ради за підписом першого заступника Сергія Тарашевського від 15.07.2015 року №133 «увільнено» провізора-завідуючу комунального підприємства Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна аптека №78» Чехович Марію Зеновіївну від виконання обов’язків на посаді директора аптеки. Іншим пунктом того ж розпорядження виконуючою обов’язки на посаді директора призначено Жеруху Ольгу Василівну, яка лише у 2015 році заочно здобула вищу освіту.

Призначення Жирухи О. В. відбулося з великими порушеннями. Згідно п. 20 ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключне право призначення керівника комунального закладу належить сесії обласної ради. Таким чином перший заступник голови Тернопільської обласної ради Тарашевський С. О., підписавши розпорядження від 15.07.2015 р. №133, порушив ст. 19 Конституції України. Ст. 19 КУ передбачає, що органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі та в межах повноважень у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Крім цього, Тарашевський С. О. при підписанні згаданого розпорядження порушив п. 4 Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.03.2002 р. №117. У Наказі МОЗУ вказано, що особа, яка призначається на посаду завідувача аптеки повинна пройти інтернатуру за спеціальністю «Провізор загального профілю» з наступною спеціалізацією за фахом «Провізор-організатор». Вона також зобов’язана мати сертифікат провізора-спеціаліста та посвідчення про присвоєння кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності та стаж роботи за фахом не менше 5 років.

Жодних документів, визначених Наказом МОЗ України від 29.03.2002 р. №117, як доказ відповідності займаній посаді, для трудового колективу аптеки №78 Жирухою О. В. надано не було.  Це ставить під сумнів, що взагалі необхідні знання, навики, посвідчення, документи у Жирухи О. В. досягнуті та отримані в її 24 роки.

Жодного конкурсу на призначення в. о. зав. аптекою не було, що доводить ангажованість процесу.

Також не зрозумілим є поняття «увільнити» у пункті першому розпорядження за підписом Тарашевського С. О. У чинному законодавстві України щодо кадрових змін в керівництві комунальних закладів відсутні норми так званого увільнення. Єдиним логічним поясненням такого факту є те, що перший заступник голови Тернопільської обласної ради Тарашевський С. О. в документах обласної ради використовує мову агресора. Слово-поняття «уволить» та всі його похідні в різних частинах мови є російськими. Як наслідок, Тарашевський С. О., ігноруючи моральні та етичні принципи посадовця, порушив ст. ст. 10-11 Закону України «Про засади державної мовної політики».

Отже, для Тарашевського С. О. закони не писані, українська мова не є для нього державною, Конституція не має вищої юридичної сили. Цими діями Тарашевський С. О. дестабілізував фінансову діяльність аптеки. Аптека за таких умов не має можливості здійснювати банківські операції. Працівники не одержать вчасно заробітну плату, хворі не отримають так необхідних їм медикаментів за безкоштовними рецептами. І взагалі, аптека, яка має понад півстолітню історію, опинилась перед загрозою закриття.

Трудовий колектив пропонував Тарашевському С. О. різні компромісні варіанти виходу із ситуації. Головним шляхом до компромісу є призначення керівником з числа працівників аптеки, рекомендованих трудовим колективом. Колектив має на те право згідно Статуту аптеки №78, затвердженого розпорядженням голови Тернопільської ради від 09.02.2008 р. №12. Проте Тарашевському С. О. «потрібна своя людина» на посаді.

Враховуючи вище наведене, не залишається іншого виходу, як вийти з пікетом під стіни обласної ради. У такий спосіб прагнемо довести депутатам Тернопільської обласної ради, що Тарашевський С. О. використовує своє службове становище для сприяння у працевлаштуванні Жирухи О. В. Ця молода особа за безцінь отримала в оренду понад 140 кв. м. комунального приміщення колишньої аптеки в місті Теребовля 11 червня 2015 року.

Наші вимоги до сесії Тернопільської обласної ради:

1. Відмінити чи іншим шляхом в законний спосіб призупинити дію Розпорядження голови Тернопільської обласної ради від 15.07.2015 р. №133.

2. Зобов’язати  голову Тернопільської обласної ради Василя Хомінця призначити керівником аптеки працівника комунального закладу, з числа рекомендованих трудовим колективом аптеки №78.

В разі ігнорування наших вимог депутатам  обласної ради слід зрозуміти, що своєю бездіяльністю і мовчазною згодою перед Тарашевським С. О., вони стануть співучасниками злочинної схеми по ліквідації одного з найуспішніших аптечних закладів в Україні.

У пікеті братимуть участь трудовий колектив комунального підприємства Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна аптека №78», Тернопільська обласна організація профспілки працівників охорони здоров’я.

Пікет розпочнеться 30 липня о 9.00 по вул. Грушевського, 8, біля адміністративної будівлі Тернопільської обласної ради.