Головна Новини Апостол: «Вітчизняна аграрна наука виживає не завдяки, а всупереч державі»

Апостол: «Вітчизняна аграрна наука виживає не завдяки, а всупереч державі»

Радник президії Національної академії аграрних наук Михайло Апостол вважає, що останні десятиріччя вітчизняна аграрна наука виживає не завдяки, а всупереч державі.

Про це він написав на своїй сторінці у соцмережі.

«Комусь дуже хочеться знищити вітчизняну аграрну науку, яка останні десятиріччя виживає не завдяки, а всупереч державі ,отримуючи як фінансування “крихти з барського столу”», – вважає Апостол.

За його словами, НААН – чи не єдина державна структура, яка «ще дихає, проводить наукові дослідження, виводить сорти, бореться практично самостійно із самозахватами земель, користуючись трохи більше як 2% земель держвласності». Сьогодні сортами НААН засівається в Україні 90-95% жита і пшениці, 60% ячменю, 100% проса, гречки, рису. Веденням тваринництва займається 91 господарство НААН, з яких 49 атестовані як племінні, щорічно вирощуються для племінної реалізації понад 3000 голів ВРХ, понад 12000 голів свиней, 2200 голів овець.

На думку Михайла Апостола, критикують аграрну науку ті, хто дуже хоче зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, «хто хоче ринок землі без жодних правил, без закону».

«Це зрозуміло, для чого тоді новим власникам, в більшості іноземним (не дай Бог) вітчизняна наука, коли буде завезено іноземне насіння – сміття ГМО, тваринництво, овочі, фрукти… Сьогодні як мінімум у сг підприємств є вибір: яким насінням сіяти, які сажанці висаджувати, яку селекцію тварин закупляти… А може так статися, що не буде вибору, будуть захмарні ціни на них і сумнівна якість. Думаймо», – закликає Апостол.

 

https://www.facebook.com/apostolmv/posts/1121800974666360