Головна Новини Антиукраїнська істерія та «продажні» актори

Антиукраїнська істерія та «продажні» актори

Реставрація поляками військового меморіалу у Зборові на цвинтарі, Резолюція Сейму республіки Польща щодо визнання «Волинської трагедії» геноцидом, зйомки тернопільських та львівських акторів у фільмі «Волинь». Ці події змусили тернопільських істориків та представників влади зібратися за круглим столом та обговорити проблеми і подальші польсько-українські взаємини.

Михайло Галущак, координатор проекту «Історичні діалоги» зі Львова назвав те, що зараз відбувається антиукраїнською істерією. Він зазначив, що українці не мають нічого проти вшанування загиблих поляків, але ремонтно-будівельні роботи мають відбуватися за погодження держави, зокрема Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій. У даному випадку поляки мали дозвіл тільки на археологічні дослідження та впорядкування каплиці і військових поховань на Зборівському кладовищі, а на встановлення нових хрестів на могилах дозволу ніхто не давав. Міжвідомча комісія зверталася з вимогами зупинити роботи до Зборівської міської ради і Тернопільської облдержадміністрації, але цього зроблено не було. Оскільки, за словами Михайла Галущака, влада мовчить, то необхідна реакція суспільства. Щодо резолюції Сейму, то не виключено, що поляки приймуть і відповідний закон щодо геноциду. І це матиме для українців не тільки моральні наслідки, а й фінансові, оскільки жертвам геноциду будуть виплачуватися грошові компенсації.

Депутат зборівської міської ради Андрій Боднар,  повідомив, що отримав відповідь на депутатський запит, де зазначено, що міська рада Зборова не давала дозволу полякам на проведення будівельних робіт на цвинтарі. Також він розповів, що реставрувати польський меморіал допомагали жителі Зборова, а після Резолюції Сейму люди почали говорити, що поляки повернуться і будуть забирати старі будівлі.

Ігор Олещук, старший науковий працівник Тернопільського історико-меморіального музею політичних в’язнів, зазначив, що напис на каплиці «Полеглим за Вітчизну» – це ганьба для нас. Також він акцентував на тому, що поляки висмикнули з історичного контексту тільки 11 липня 1943 року, тоді як є багато подій, пов’язаних з діяльністю поляків проти українців, зокрема «Молотківська трагедія», «Вісла», всі знають про політику полонізації та багато іншого. На думку Ігоря Олещука Україна не має відношення до подій на Волині, оскільки тоді офіційна влада на наших теренах була німецька, а не українська.

Михайло Тимошик, депутат Тернопільської обласної ради, голова постійної комісії з питань духовності, культури, свободи слова, інформації та розвитку громадянського суспільства здивований тим, що на ці події не реагує ні голова облдержадміністрації, ні Президент. Просто є мовчазна згода. Обурює його і факт зйомок тернопільських акторів у польському фільмі «Волинь». «Зрозуміло, що в законодавстві не вказано, що за зйомки у фільмі можуть звільняти акторів з роботи, – говорить Михайло Тимошик. – Поляки показали українців у цьому фільмі невігласами і нелюдами. Актори говорять, що нічого поганого не зробили, знімаючись у ньому. Та робили вони це свідомо, просто «продалися» за пару гривень. Є вчинок і має бути покарання, принаймні, громадський осуд має бути. В облраді ми створили робочу групу для вивчення цього питання і будемо відповідно реагувати.».